Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, διαφωνεί με τρία κυρίως ζητήματα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση: την απλή αναλογική (όσο απλή είναι αυτή η αναλογική που προτείνεται στις βουλευτικές, τουλάχιστον), την ψήφο των μεταναστών και τον ορισμό ειδικού γενικού γραμματέα.
O κ. Πατούλης έχει το στυλ και τον τρόπο του «παλιού κομματάρχη» που γνωρίζει καλά το χώρο του και κυρίως, γνωρίζει καλύτερα αυτά που ταιριάζουν με τους πολιτικούς του στόχους. Είπε λοιπόν, μεταξύ άλλων σήμερα από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται, ότι «όλα τα άλλα τα είναι λυμένα» σε ειρωνικό ελαφρώς τόνο για την απλή αναλογική και την εφαρμογή της, είπε επίσης ότι ο ειδικός γραμματέας θα είναι «μακρύ χέρι» του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για την ψήφο των μεταναστών… ήταν προσεκτικός. Ερωτώμενος αργότερα, είπε ότι το θέμα «προσκρούει» στο σύνταγμα, βρίσκοντας έτσι τον εύκολο τρόπο να αποφύγει να εκδηλώσει ευθέως την αντίθεσή του. Πρόσθεσε πάντως ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», αλλά ότι η ρύθμιση είναι «πυροτέχνημα». Βέβαια, η ψήφος των μεταναστών δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες που έχουν εισρεύσει στη χώρα τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αλλά είπαμε, ο κ. Πατούλης χρησιμοποιεί αφειδώς τα πολιτικά τεχνάσματα για να μην πει ακριβώς την άποψή του.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν είχε δίκιο σε αρκετά από τα σημεία που παρατήρησε, ούτε όμως και ότι η διοίκηση της ΚΕΔΕ που ελέγχεται από τη ΝΔ, έχει ενιαία άποψη. Για παράδειγμα, ο κ. Πατούλης παρατήρησε ότι έχουν μειωθεί πολύ οι πόροι τα τελευταία χρόνια και δεν άφησε εκτός κριτικής ακόμα και τις «οικείες» κυβερνήσεις, καθώς είπε ότι η Ελλάδα ζει «8 χρόνια παρακμής». Πρόσθεσε ακόμα τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, την οποία ο νυν υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει προαναγγείλει για το καλοκαίρι, καθότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Ο κ. Σκουρλέτης μπήκε στο στόχαστρο του κ. Πατούλη, ο οποίος σύγκρινε τις προηγούμενες θητείες των κ.κ. Βούτση και Κουρουμπλή ως καλύτερες, στον τομέα του διαλόγου.
«Δεν είμαστε ιθαγενείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές και θέλουμε να εφαρμοστούν» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης από την κυβέρνηση του μετώπου της ΚΕΔΕ, που παρεμπιπτόντως έχει αποχωρήσει από τη διαβούλευση για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη", καθώς, όπως τόνισε ο κ. πρόεδρός της, δεν υπάρχει συγκεκριμένη έκφραση της πολιτικής σκέψης της κυβέρνησης. Τις «βέλτιστες πρακτικές» του εξωτερικού τις επικαλέστηκε συχνά ο κ. Πατούλης, αλλά για την ψήφο των μεταναστών που ισχύει ευρέως, τα είπαμε παραπάνω…
Διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσίασαν ο Δημήτρης Μπίρμπας (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία) που είπε ότι ναι μεν σε πολλά σημεία υπάρχει «κοινός τόπος», αλλά και ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα, όσο και ο Νίκος Σακούτης του «Συντονισμού Αιρετών» που είπε μεταξύ άλλων ότι «μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να γίνουν όσο υπάρχουν μνημόνια» και πως χρειάζεται παρέμβαση για προβλήματα όπως η ελαστική εργασία. Τέλος, ο Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε πραγματική «αποκέντρωση». Ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, καλωσόρισε τη διοίκηση της ΚΕΔΕ και ευχαρίστησε τα μέλη της για την παρουσία τους στη γενική συνέλευση της ένωσης.