Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν αυτοανακηρύχθηκαν προστάτες της Συρίας

Εικόνα του άρθρου Τουρκία, Ρωσία και Ιράν αυτοανακηρύχθηκαν προστάτες της Συρίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2018, 21:59
ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια «σταθερή εκεχειρία» στη Συρία, συμφώνησαν σήμερα οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τις συνομιλίες τους στην Άγκυρα.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών» και υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των τριών ηγετών ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μια αναφορά στη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημείωσε ότι το στοίχημα είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας και των κοινωνικών δομών του συριακού κράτους, ώστε να μπορέσουν τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι «τρομοκράτες» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τόσο τους τζιχαντιστές όσο και τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης) πιθανόν να επιχειρήσουν επιθέσεις με χημικά όπλα, τις οποίες θα επιχειρήσουν να χρεώσουν στο καθεστώς Άσαντ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Σχετικά με το Αφρίν, ο Χασάν Ροχανί είπε στους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας ότι η περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

«Οι εξελίξεις στην Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό» υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters, Φωτογραφία: © Sputnik/ Michael Klimentyev

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back