ΚΟΣΜΟΣ

Οι Άραβες υποδέχονται τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ

Εικόνα του άρθρου Οι Άραβες υποδέχονται τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2023, 15:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία σήμερα για να συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο κορυφής, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες που τον απέφευγαν επί χρόνια, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, στην οποία αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Εξοστρακισμένος από τα περισσότερα αραβικά κράτη μετά την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του το 2011 και τον επακόλουθο εμφύλιο πόλεμο, που στοίχισε τη ζωή σε 350.000 ανθρώπους, η επαναφορά της κυβέρνησής του στο αραβικό μπλοκ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η απομόνωση του Άσαντ τελειώνει.

Ο Άσαντ, που αναμένεται να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής αργότερα, έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή κυβερνήτη της περιοχής της Μέκκας πρίγκιπα Μπάντρ Μπίν Σουλτάν αλ Σαούντ και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ κατά την άφιξή του χθες Πέμπτη στην Τζέντα, τη διοργανώτρια πόλη.


Οι καιροί άλλαξαν

Οι καιροί έχουν αλλάξει δραματικά. Σε μια αραβική σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε το Κατάρ πριν από μια δεκαετία, η συριακή αντιπολίτευση καθόταν στη θέση της Συρίας. Το 2018 ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε ότι η περιοχή δεν μπορεί να ανεχθεί «έναν εγκληματία πολέμου» όπως ο Άσαντ.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Συρία θα πρέπει (να της επιτραπεί) η επανένταξη στον Αραβικό Σύνδεσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να αρθούν.

«Όσον αφορά την εξομάλυνση, δεν υποστηρίζουμε την εξομάλυνση με το καθεστώς Άσαντ και δεν υποστηρίζουμε τους εταίρους μας να το κάνουν».

Όμως ο Πατέλ πρόσθεσε ότι «έχουμε μια σειρά από κοινούς στόχους», όπως η επιστροφή στην πατρίδα του Όστιν Τάις, ενός πρώην Αμερικανού πεζοναύτη και δημοσιογράφου που απήχθη στη Συρία το 2012.


Κυρώσεις

Μια διακομματική ομάδα Αμερικανών νομοθετών παρουσίασε νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα με σκοπό να εμποδίσει την αναγνώριση του Άσαντ από τις ΗΠΑ ως προέδρου της Συρίας και να ενισχύσει τη δυνατότητα της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις.

Η παρουσία του Άσαντ στη σύνοδο κορυφής της Σαουδικής Αραβίας σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη στροφή της τύχης για τον Σύρο ηγέτη, τον οποίο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «ζώο» για τη χρήση χημικών όπλων το 2018 -μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται σταθερά.

Ο Άσαντ σπάνια εγκατέλειπε τη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου, πηγαίνοντας μόνο στο Ιράν και τη Ρωσία μέχρι το 2022, όταν επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -το πρώτο του ταξίδι σε αραβική χώρα από το 2011.

Εκτάσεις της Συρίας παραμένουν εκτός του ελέγχου του. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, ενώ ομάδες υπό κουρδική ηγεσία ελέγχουν τα ανατολικά και βορειοανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοπηγών της Συρίας, με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί εκεί.


Η επιστροφή

Η επιστροφή του Άσαντ στους αραβικούς κόλπους αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης στη Μέση Ανατολή, όπου οι αντίπαλοι εργάζονται για την αποκατάσταση των δεσμών που έχουν τρωθεί από τις χρόνιες συγκρούσεις και αντιπαλότητες.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλοι υποστήριζαν επί χρόνια τους αντάρτες κατά του Άσαντ, αλλά ο στρατός της Συρίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας πριν από χρόνια.

Ωστόσο οι αραβικές χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από ον Άσαντ να περιορίσει το εμπόριο ναρκωτικών της Συρίας και να επιτραπεί στους πρόσφυγες πολέμου να επιστρέψουν.

Φωτογραφία: arabnews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back