ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα κυβέρνηση με Σιμσέκ. Εκτός Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Νέα κυβέρνηση με Σιμσέκ. Εκτός Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2023, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε χθες το βράδυ Σάββατο ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του θα επιστρέψει σε πιο «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές, αφού διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργικό του συμβούλιο για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής της Τουρκίας και άλλες πιέσεις.

Ο διορισμός του Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, δήλωσαν αναλυτές -μια αξιοσημείωτη στροφή από τη μακροχρόνια πολιτική του Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια παρά την κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας περιλαμβάνει επίσης τον Τσεβντέτ Γιλμάζ, έναν άλλο «ορθόδοξο» οικονομικό διευθυντή, ως αντιπρόεδρο, και τον πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν ως υπουργό Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκτός του υπουργικού συμβουλίου έμειναν ο πρώην υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Σιμσέκ, πρώην τραπεζίτης της Merrill Lynch με έδρα το Λονδίνο, επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών μετά από ένα πενταετές διάλειμμα από την πολιτική.

Ο διορισμός έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής που τροφοδοτείται από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο εντυπωσιακό 85% τον Οκτώβριο, προτού μειωθεί στο 44% τον περασμένο μήνα. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.


Ο μακροβιότερος ηγέτης

Ο Ερντογάν ορκίστηκε εν μέσω μιας σειράς άλλων εσωτερικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και της ανάγκης ανοικοδόμησης μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους και ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στην εξουσία ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος από το 2003, ο Ερντογάν είναι ήδη ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας. Έχει εδραιώσει την εξουσία του μέσω συνταγματικών αλλαγών που μετέτρεψαν την προεδρία της Τουρκίας από έναν σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό ρόλο σε ένα ισχυρό αξίωμα.

Οι επικριτές λένε ότι η δεύτερη δεκαετία της θητείας του σημαδεύτηκε από έντονη δημοκρατική οπισθοδρόμηση, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης θεσμών όπως τα μέσα ενημέρωσης και το δικαστικό σύστημα, και της φυλάκισης αντιπάλων και επικριτών.

Ο Ερντογάν νίκησε τον αντίπαλο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε επαναληπτική ψηφοφορία που διεξήχθη στις 28 Μαΐου, αφού απέτυχε οριακά να εξασφαλίσει την απόλυτη νίκη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου. 

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε υποσχεθεί να βάλει την Τουρκία σε μια πιο δημοκρατική πορεία και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση. 

Οι διεθνείς παρατηρητές έκριναν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες αλλά όχι δίκαιες.

Με πληροφορίες από Reuters, AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back