Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Ας αναζητήσουμε τρόπους να συμφιλιωθούμε»

Εικόνα του άρθρου Ερντογάν: «Ας αναζητήσουμε τρόπους να συμφιλιωθούμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2023, 23:43
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία σήμερα Σάββατο.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε σε μια τελετή στο κοινοβούλιο της Άγκυρας. Αργότερα θα ορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου αναμένεται να σηματοδοτήσει μια πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του τέλους της εποχής των χαμηλών επιτοκίων.

«Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια ανθρώπους ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις ... Ας αφήσουμε στην άκρη τις δυσαρέσκειες της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους να συμφιλιωθούμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Στην τελετή συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν.

Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας, ο Ερντογάν κέρδισε 52,2% υποστήριξη στην επαναληπτική ψηφοφορία της 28ης Μαΐου. Η εκλογική του νίκη αψήφησε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις και ήρθε παρά την κρίση του κόστους ζωής που θεωρήθηκε ότι έπληξε τις προοπτικές του.

Ο Ερντογάν θα ορίσει το υπουργικό του συμβούλιο αργότερα το Σάββατο, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για αλλαγές στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική.

Είναι πιθανό να συμπεριλάβει τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Σιμσέκ είχε μεγάλη εκτίμηση από τους επενδυτές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018. Ένας ρόλος-κλειδί γι' αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση από τα χρόνια της εμμονής σε χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

Ο 69χρονος Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός το 2003, αφού το κόμμα του AK κέρδισε τις εκλογές στα τέλη του 2002, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970.

Το 2014 έγινε ο πρώτος εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της χώρας και εξελέγη ξανά το 2018, αφού εξασφάλισε νέες εκτελεστικές εξουσίες για την προεδρία σε δημοψήφισμα του 2017.

Οι προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου και ο επαναληπτικός γύρος της 28ης Μαΐου ήταν κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση ήταν βέβαιη ότι θα ανατρέψει τον Ερντογάν και θα αντιστρέψει πολλές από τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης απότομης αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Απρίλιο βρισκόταν στο 44%.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Twitter

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back