Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ενισχύει τις εξουσίες του ο Ερντογάν

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Ενισχύει τις εξουσίες του ο Ερντογάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2017, 12:43
ΚΟΣΜΟΣ

Η συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία ενισχύονται πλέον οι εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν ψηφίστηκε χθες από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείτο για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θα ορίζει πλέον και τους υπουργούς της κυβέρνησης. Επίσης θα διορίζει έναν ή δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, ενώ πλέον δεν θα υπάρχει πρωθυπουργός.

Αν τελικά υιοθετηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.

«Το κράτος δικαίου, το κοσμικό δημοκρατικό καθεστώς εξαφανίζεται. Θέλουν να σύρουν την Τουρκία γρήγορα σε μία περίοδο αστάθειας, όπου δεν θα υπάρχει διάκριση εξουσιών, καμία ισορροπία και κανένας έλεγχος. Αν γίνει σωστή πληροφόρηση, οι πολίτες θα πουν όχι», τόνισε ο βουλευτής Αλί Σεκέρ, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, αντίθετα θα μειωθεί από τα 25 έτη στα 18 η ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να εκλεγεί βουλευτής. Πλέον οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές, κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε τέσσερα που ίσχύει ως τώρα.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει την εξουσία να καταθέτει, να τροποποιεί ή να ακυρώνει νόμους. Επίσης διατηρεί την εξουσία ελέγχου, με τη δυνατότητα να συντάσσει εκθέσεις για κάποιες υποθέσεις.

Ο κοινοβούλιο θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα που θα αφορούν τους τομείς της εκτελεστικής του εξουσίας. Αντίθετα το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Στην περίπτωση που ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε εγκληματική ενέργεια, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διεξαχθεί έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back