ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2017, 15:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου προέδρου χθες Παρασκευή σύμφωνα με τις οποίες «αυτό το σύστημα ήταν δεσμά στα χέρια μας και είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε αυτά τα δεσμά από τα χέρια μας στις 16 Απριλίου».

Επίσης χθες ο Ερντογάν υπέγραψε το πακέτο νόμων για την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία αποκτά ο ίδιος περισσότερες εξουσίες. 

Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα AKP υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στις 21 Ιανουαρίου, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει λόγο για δικτατορία στην Τουρκία.

Αν στο δημοψήφισμα οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών η Τουρκία γυρίζει σελίδα. Το πολίτευμα μετατρέπεται από προεδρευόμενη δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία με ευρύτατες εκτελεστικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο και αποδυνάμωση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο και ανανεώνεται ανά τρίμηνο, και με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος στη φυλακή εν αναμονή δίκης με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης περιορίζει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία όσων είναι κατά του νέου συντάγματος καθώς οι απόψεις τους μπορεί να εκληφθούν ως προσβολή κατά του θεσμού του προέδρου.

Πάντως οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κοινωνία διχασμένη και προβληματισμένη. Από την αντιπολίτευση, το ακροδεξιό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συμπράττει απόλυτα με την κυβέρνηση όμως τα άλλα δυο κόμματα, το ΡΛΚ και το Φιλκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών διαφωνούν απόλυτα. 

Πηγή: Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back