Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απειλές για σκληρά αντίποινα κατά Ολλανδίας (upd)

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Απειλές για σκληρά αντίποινα κατά Ολλανδίας (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2017, 15:13
ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας μετά την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία επίστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλοντας τον «οικτρό» τρόπο συμπεριφοράς των Ολλανδών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, απείλησε με «σκληρά αντίποινα», τονίζοντας ότι «έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους. Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά»

Παράλληλα διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν την ολλανδική σημαία με μια τουρκική.

Ο Ολλανδός πρεσβευτής βρίσκεται σε άδεια, αναφέρει το Euronews και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί την επιστροφή του στην Άγκυρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Εκτός από την πρεσβεία και το προξενείο της Ολλανδίας έχουν αποκλειστεί και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή , του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου. Όπως υποστηρίζουν επισήμως οι τουρκικές αρχές, η κίνηση αυτή έγινε για λόγους ασφαλείας. Αρκετοί πάντως μιλούν για αντίποινα.


Πρόταση της Δανίας να μην επισκεφθεί τη χώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός


Την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ πρότεινε ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. 

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση προς τον Τύπο.


«ΠΑΓΩΜΑ» ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Νωρίτερα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε το «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία καθώς όπως τόνισε «δεν κινείται (η Τουρκία) προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back