ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντιστροφή μέτρηση για το δημοψήφισμα

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Αντιστροφή μέτρηση για το δημοψήφισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2017, 23:10
ΚΟΣΜΟΣ

Λίγες ώρες απομένουν πριν το άνοιγμα της κάλπης όπου περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να αποφασίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Στις ανατολικές επαρχίες τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 16:00 το απόγευμα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η ψηφοφορία θα αρχίσει και θα τελειώσει μία ώρα αργότερα. Συνεπώς, στις 17:00 το δημοψήφισμα θα έχει λήξει. Δεν υπάρχουν επίσημα exit polls. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν κατά τις 19:30 με 21:00 ώρα Ελλάδος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές -που θα του εκχωρήσουν ευρύτατες εξουσίες- απαραίτητες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Τουρκίας. 

Άλλωστε σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, όταν θα λάβουν χώρα οι επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Αυτό θα «μηδενίσει» τις θητείες του Ερντογάν, που σημαίνει ότι θα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία για άλλες δύο πενταετίες, κυβερνώντας έως το 2029.

Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι δρομολογεί νομιμοποίηση της μονοκρατορίας του και καταστρατήγηση των δημοκρατικών ελέγχων.


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η αναθεώρηση προβλέπει τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, με ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες για τον πρόεδρο, σε αντίθεση με το σημερινό σύστημα προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου ο πρόεδρος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες.

Οι προτεινόμενες αλλαγές μεταφέρουν τις εξουσίες του πρωθυπουργού στον πρόεδρο και καταργούν το θεσμό της πρωθυπουργίας. Ο πρόεδρος θα μπορεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να συντάξει τον προϋπολογισμό – αρμοδιότητα που σήμερα ανήκει στη Βουλή – να αποπέμψει υπουργούς αλλά και να διορίσει όσους αντιπροέδρους επιθυμεί.

Ο πρόεδρος θα δικαιούται επίσης να διαλύσει τη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση δεν θα έχει δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας. Σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής θα προκηρύσσονται ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δημοφιλείς πρόεδροι θα μπορούν να ασκούν πίεση στο κοινοβούλιο, καθώς δεν θα ανησυχούν για την επανεκλογή τους.

Επιπλέον, οι αλλαγές θα καταργούν την υποχρέωση του προέδρου να είναι υπεράνω κομμάτων και πολιτικά ανεξάρτητος, προϋπόθεση που ο Ερντογάν έχει ούτως ή άλλως αγνοήσει.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Οι αλλαγές προσδίδουν στον πρόεδρο σημαντικό βαθμό ελέγχου στη στελέχωση δύο ανώτατων δικαστικών σωμάτων.

Το πρώτο είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο, το μοναδικό όργανο που θα έχει τη δυνατότητα να δικάσει τον πρόεδρο σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει την αποπομπή του με πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει 12 από τα 15 μέλη της έδρας, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα επιλέγονται από τη Βουλή.

Το δεύτερο σώμα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο εποπτεύει τη λειτουργία των δικαστικών (HSYK). Η αναθεώρηση προτείνει μείωση των μελών του HSYK σε 13, από 22 που είναι σήμερα. Τέσσερα από τα μέλη θα διορίζονται από τον πρόεδρο, επτά από το κοινοβούλιο και οι υπόλοιπες δύο θέσεις πληρώνονται από τον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» κυμαίνεται στα όρια του στατιστικού λάθους και με το ποσοστό αναποφάσιστων να βρίσκεται γύρω στο 8%. Δυο δημοσκοπήσεις χθες έδειχναν ελαφρά υπερίσχυση του «ναι» ωστόσο σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back