Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τουριστικό ΑΕΠ: Το 3% στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Τουριστικό ΑΕΠ: Το 3% στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2021, 10:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ήπειρος, τουριστικά, είναι ένα μικρό γενικά μέγεθος στην Ελλάδα, είναι όμως σημαντικά μεγαλύτερο από όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2020, προσπαθεί να αποτυπώσει το μερίδιο των Περιφερειών από την κατανομή εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, την αναλογία της άμεσης τουριστικής δαπάνης και το ποσοστό του ΑΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί η τουριστική δαπάνη σε κάθε Περιφέρεια.

Στην Ήπειρο λοιπόν, ο τουρισμός δεν είναι βασική, ούτε καν δευτερεύουσα πηγή εσόδων. Για το 2020 αντιστοιχεί στο 3% του. Το ανησυχητικό για τον κλάδο είναι ότι στην προηγούμενη έρευνα, για το 2019, το ποσοστό ήταν στο 8,4%.

Φυσικά, η πανδημία έχει επιδράσει δραματικά στα έσοδα και γενικά, στην οικονομική συμπεριφορά και επίδραση του κλάδου.

Σύμφωνα με τα κατά προσέγγιση στοιχεία της έρευνας, συγκρίνεται η εκτίμηση του ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη το ΑΕΠ του 2020 και την τελευταία διαθέσιμη ποσοστιαία κατανομή, δηλαδή του 2018.

Η Ήπειρος, στον πίνακα των 13 Περιφερειών, είναι στην ένατη θέση, σε ό,τι αφορά την αναλογία της άμεσης τουριστικής δαπάνης.

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι σε σχέση με τα περσινά στοιχεία, η Ήπειρος φαίνεται ότι πήρε μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα εισερχόμενου τουρισμού (2% έναντι 1,5%). Εδώ είναι και το «κλειδί» που κράτησε την τουριστική δραστηριότητα σε ένα κάπως καλύτερο επίπεδο, από ό,τι σε κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κάμψη ωστόσο, φαίνεται καθαρά στην αναλογία άμεσης τουριστικής δαπάνης: Στην έρευνα του 2019 ήταν 347 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο και το 2020, μόλις 116 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back