Λυκ πίσω

Ήπειρος: Πέρυσι πήγε καλά ο τουρισμός

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Πέρυσι πήγε καλά ο τουρισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2020, 16:58

Λίγο πριν τον ερχομό του κοροναϊού, η εικόνα στον ελληνικό τουρισμό ήταν, οικονομικά τουλάχιστον, ενθαρρυντική. Εξίσου ενθαρρυντική ήταν και για την Ήπειρο, η οποία μέσα στο 2019 αύξησε σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη συμβολής της συγκεκριμένης δραστηριότητας, στο ΑΕΠ της.

Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί δυστυχώς σε «μονοκαλλιέργεια» και στο όνομά του γίνονται πολλές θυσίες, ακόμα και εκπτώσεις σε καιρούς πανδημίας, με τις πολύ συζητήσιμες κυβερνητικές αποφάσεις του καλοκαιριού.

Διαβάστε και ακούστε: Πόσο τουρισμό «αντέχει» η Ήπειρος;

Πέρυσι ωστόσο, που κανείς δεν πίστευε ότι φέτος η συζήτηση θα γινόταν με τέτοιους όρους, οι αριθμοί ήταν πολύ ενδιαφέροντες. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τουρισμός έφερε 17,7 δις έσοδα το 2019, αυξημένα κατά 13,6% σε σχέση με το 2018.

Η Ήπειρος ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της έρευνας. Σύμφωνα με τα προσωρινά και κατά προσέγγιση στοιχεία, σε σύγκριση δηλαδή με την πιο πρόσφατη επίσημη έκθεση (του 2017), τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ήπειρο αντιπροσωπεύουν το 8,4% του ΑΕΠ της. Η προηγούμενη μέτρηση, ήταν στο 7,2%.

Αυτά τα ποσοστά, αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε 347 εκατομμύρια τουριστικής δαπάνης, στην Ήπειρο.

Το ΙΝΣΕΤΕ τονίζει ωστόσο ότι, «ελλείψει στοιχείων για την περιφερειακή κατανομή της συνολικής τουριστικής δαπάνης, η εκτίμησή της γίνεται προσεγγιστικά, βάσει της κατανομής των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού όπως αποτυπώνονται από την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας».

Η Ήπειρος συνεχίζει πάντως να λαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού: 1,5%, σύμφωνα με την έρευνα.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η οικονομική διαφορά μεταξύ περιοχών της Ελλάδας, είναι κυριολεκτικά χαώδης. Σε Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, κατά σειρά, κατανέμεται άνω του 88% των εσόδων. Οι υπόλοιπες οκτώ Περιφέρειες, νέμονται το υπόλοιποι 11 και κάτι τα εκατό…

Όλη η έρευνα, είναι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back