Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Του δακτυλίου τα προβλήματα…

Εικόνα του άρθρου Του δακτυλίου τα προβλήματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2022, 18:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από έναν μήνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε να επιστρέψει την υπό τροποποίηση μελέτη για τον δακτύλιο της πόλης των Ιωαννίνων (κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) στις τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να βρεθεί μια εναλλακτική τεχνική λύση.

Η επίμαχη τροποποίηση αφορά μισό χιλιόμετρο του οδικού άξονα που περνάει από τον υγρότοπο Τσαμαρά, στην Ανατολή. Οι τεχνικές υπηρεσίες πρότειναν την κατασκευή ενός οπλισμένου επιχώματος αντί ενός «ειδικού» επιχώματος με ελαφριά υλικά, όπως αναφερόταν στην αρχική μελέτη, μετά από νέα γεωτεχνική μελέτη που έγινε. Η τεχνική αυτή λύση όμως απαιτεί μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο οδικός άξονας χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Διαβάστε: «Εγκλωβισμένοι» στον υγρότοπο Τσαμαρά

Έναν μήνα μετά, δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει. Όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, από την οποία απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή αναζητούν την καλύτερη λύση. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, πάντως, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε απορρίψει την εφαρμογή της νέας, πιο ακριβής τεχνικής λύσης, καταθέτοντας τη δική του λύση περί «τσιμεντοπασσάλων» -την τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, διερωτώμενος, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Γιωτίτσας.

Κατά τη συνεδρίαση, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις για την αρχική μελέτη. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ επέρριψε τις ευθύνες τόσο στην πρώην δημοτική αρχή Θωμά Μπέγκα όσο και στην Τατιάνα Καλογιάννη, ως τότε αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η κα Καλογιάννη διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι η γνωμοδότηση ήταν υπό όρους. Και μετά ήρθαν και οι ενστάσεις από τον κ. Μπέγκα.

Η κα Καλογιάννη ήταν αυτή που έθεσε αρχικά το ζήτημα της πορείας του έργου κατά τη συνεδρίαση. Η κα Καλογιάννη ανέφερε ότι το έργο έχει απορροφήσει μόλις το 20% του συμβατικού προϋπολογισμού και ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται, είναι κρίσιμα για την ολοκλήρωση του έργου. 

Πέραν του γεωλογικού ζητήματος, προέκυψε και ένα δεύτερο ζήτημα: η ανάγκη μετατόπισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης «για τα οποία δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη στην αρχική μελέτη του έργου» όπως είπε ο δήμαρχος.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ελισάφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «ο οδικός άξονας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3