ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τοπικοί καλλιτέχνες και αρμοδιότητες υπουργείου…

Εικόνα του άρθρου Τοπικοί καλλιτέχνες και αρμοδιότητες υπουργείου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2021, 21:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με αφορμή την ερώτηση που είχε καταθέσει προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη των καλλιτεχνών ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, παραθέτει τώρα την απάντηση του υφυπουργού κ. Γιατρομανωλάκη.

Ο κ. Καλογιάννης είχε καταθέσει την ερώτηση μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ηπειρωτών Καλλιτεχνών.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης απαντάει ωστόσο αποκλειστικά για τη στήριξη που παρείχε το υπουργείο στα ΔΗΠΕΘΕ, παραθέτοντας ακριβώς τα ποσά που έλαβε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Αναφέρει δηλαδή ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για το 2020 έλαβε οικονομική στήριξη από το ΥΠΠΟΑ ύψους 120.000 ευρώ.

Για το 2021, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα λάβει 35.000 ευρώ από την προγραμματικήξ με Δήμο και Περιφέρεια Ηπείρου και άλλα 35.000 κατόπιν αξιολόγησης.

«Η επιχορήγηση για το 2021 έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ να δοθεί άπαξ, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ακριβώς λόγω της πανδημίας [...]. Επίσης, το Θέατρο θα λάβει 10.000 ευρώ επιπλέον σε περίπτωση που επιλέξει να παρουσιάσει παραγωγές το καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους» αναφέρει και συμπληρώνει ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα πάρει και 20.000 για κάθε έτος, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας για το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος για την επόμενη τριετία (2021-2023).

Ο υφυπουργός δεν συμπεριλαμβάνει στην απάντησή του τα Πνευματικά Κέντρα γιατί «το εν λόγω ζήτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ».

Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει, καθώς ειδικά η Ένωση Καλλιτεχνών ασκεί έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται και διανέμει τα χρήματα το ΔΗΠΕΘΕ (και ο Δήμος Ιωαννιτών), ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Γιατρομανωλάκης αποφεύγει περαιτέρω απαντήσεις, λέγοντας είτε ότι πρόκειται για ζητήματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες του υπουργείου, είτε ότι «ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός όσο και η επιλογή του καλλιτεχνικού προσωπικού και των συνεργατών του φορέα, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και του καλλιτεχνικού διευθυντή». Τα αυτονόητα δηλαδή, τα οποία όμως δέχονται ιδιαίτερη κριτική στα Γιάννενα, για το πώς εξελίσσονται…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back