Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Θέατρο που ξαναθυμηθήκαμε

Εικόνα του άρθρου Το Θέατρο που ξαναθυμηθήκαμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2019, 20:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗΠΕΘΙ) κατάφερε να επανέλθει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και να βάλει τη δική του σφραγίδα. Κάτι που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε πολύ δύσκολο. Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού του ΔΗΠΕΘΕ είναι ότι έφερε τους Γιαννιώτες ξανά στο Δημοτικό Θέατρο.

Το Καμπέρειο Θέατρο, αυτά τα πέντε χρόνια, βίωσε πολλές «γεμάτες» στιγμές. Στιγμές με γεμάτη τη θεατρική του πλατεία και με ποιοτικές παραστάσεις (παραγωγές ή συμπαραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ). Την ίδια ώρα, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων υπό την προεδρία της δημοτικής συμβούλου Αλέκας Βακαλοπούλου ενίσχυσε τις παράπλευρες δραστηριότητές του, δρώντας ως ένα «ζωντανό» πολιτιστικό κύτταρο και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την πόλη και τους πολίτες. Δύο από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του ΔΗΠΕΘΕ ήταν η υλοποίηση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δωδώνης όπως και του εργαστηρίου καλλιτεχνικής έρευνας «Θερινό Μαντείο» αλλά και της πρόσληψης καλλιτεχνικής διευθύντριας, της Ελένης Δημοπούλου.

Αναμφίβολα, παραλείψεις υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια. Η επιστροφή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων όμως… στον πολιτισμό είναι επίσης αναμφισβήτητη, και εκ των πραγμάτων όταν κάτι γίνεται καλύτερο, δημιουργεί νέες απαιτήσεις για το μέλλον και νέες ανάγκες, όπως είναι η δημιουργία μιας νέας θεατρικής αίθουσας (το Καμπέρειο ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων), η οποία θα πρέπει να μπει στο πλάνο της όποιας, επόμενης δημοτικής αρχής.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προχώρησαν σε έναν απολογισμό των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ. «Όταν αναλάβαμε το ΔΗΠΕΘΕ, βρισκόταν στο ναδίρ. Πλέον λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με την πορεία του αυτά τα χρόνια τίμησε την ποιότητα και τον τόπο, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στη συντονισμένη προσπάθεια που κάναμε ως δημοτική αρχή για εξωστρέφεια. Μέσω του ΔΗΠΕΘΕ οι ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις έφτασαν και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου, ενώ η κορύφωση τω δράσεών του ήρθε με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός παγκόσμιου βεληνεκούς», δήλωσε ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος ευχαρίστησε την πρόεδρο, την υπόλοιπη διοίκηση, την καλλιτεχνική διευθύντρια και τους υπαλλήλους του ΔΗΠΕΘΕ.

Η κ. Βακαλοπούλου τόνισε αρχικά ότι η βασική φιλοσοφία της διοίκησης ήταν ένα θέατρο που να απευθύνεται σε όλους. «H τέχνη, άλλωστε, όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ, είναι για όλους και τον καθένα χωριστά», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι την πενταετία αυτή, το Καμπέρειο Θέατρο, έγινε και πάλι σημείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό, λειτουργώντας όλες τις Σκηνές: Παιδική, Εφηβική, Κεντρική, Καλοκαιρινή και Πειραματική.

Όπως τόνισε, την πενταετία 2014 – 2019 και μέχρι σήμερα, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 25 θεατρικών παραγωγών και ανέβασε 610 παραστάσεις τις οποίες συνολικά παρακολούθησαν 150.000 θεατές.

«Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο. Και που πολλαπλασιάζει τη δύναμή του όσο περισσότερο διαχέεται. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει και θα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε, με φαντασία και ενσυναίσθηση, μια σειρά από δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, που στόχο έχουν να φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους νέους, στα παιδιά (το κοινό του μέλλοντος), στο κοινό του Δήμου μας, της περιφέρειάς μας», σημείωσε η κ. Βακαλοπούλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα ήταν να έρθουν στο Θέατρο νέοι θεατές. Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κατάφερε να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου. Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των θεατρικών ομάδων του Δήμου, στην υποστήριξη της συμμετοχής των μαθητών στο ΔΗΠΕΘΕ αλλά και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία.

«Ενισχύουμε τις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων με το θεσμό ‘Η Πόλη μας στη Σκηνή’, στηρίζοντάς τες οικονομικά και καλλιτεχνικά, αλλά και τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, αυτούς τους αληθινούς εραστές της τέχνης. Υποστηρίζουμε τον θεσμό ‘Μαθητικές Συναντήσεις’ μέσα από τον οποίο μαθήτριες και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να παίξουν στη ζεστή σκηνή του Καμπέρειου. Φροντίζουμε για το κοινό μας και είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες που ξεπηδούν μέσα από την τοπική κοινωνία και την αφορούν. Έχει γίνει αναμφισβήτητα πολλή δουλειά. Έχει αρχίσει να φαίνεται ένας δρόμος», τόνισε. Για το 2019, η κ. Βακαλοπούλου είπε ότι «θέλουμε να είναι η χρονιά στην οποία το Θέατρο θα είναι πρωταγωνιστής στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας», ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους στηρίζουν το ΔΗΠΕΘΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε κάποια αναλυτικά στοιχεία για το ΔΗΠΕΘΕ, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα, εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back