Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TiDF25: Ο typos-i.gr στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εικόνα του άρθρου TiDF25: Ο typos-i.gr στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2023, 20:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τύπος Ιωαννίνων βρέθηκε για μια βδομάδα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το πρώτο σε «φουλ ανάπτυξη» μετά από την εποχή της πανδημίας.

Πήγαμε εκεί ως δημιουργοί του By the Lake, του ντοκιμαντέρ για τη μουσική σκηνή των Ιωαννίνων μεταξύ 1975-1995, που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Agora Doc Market του φεστιβάλ. 

Θα προβάλλεται στην πλατφόρμα του φεστιβάλ Καννών, το Cinando, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023. Στην πλατφόρμα έχουν πρόσβαση εταιρίες παραγωγής, διανομής, ΜΜΕ κ.λπ.

Μέσα σε 10 μέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 12 Μαρτίου, «παρέλασαν» πάνω από 420 ταινίες από όλο τον κόσμο, με προβολές στις αίθουσες του φεστιβάλ ή στην ιντερνετική πλατφόρμα, με εκδηλώσεις, εργαστήρια, συναντήσεις, και άλλα πολλά.

Μια φυσιογνωμία αναφοράς, που τιμήθηκε στο φεστιβάλ, είναι ο Σταύρος Ψυλλάκης, που είναι η ζωντανή ιστορία του ελληνικού ντοκιμαντέρ, τη σήμερον. Ανάμεσα στα έργα του είναι και το ντοκιμαντέρ «Ως αργυρούς αιών» για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Ζαγορισίων.

Μπορείτε να διαβάσετε μια συνομιλία με τον Στ. Ψυλλάκη, προ εξαετίας, εδώ.

Μια άλλη σημαντική μορφή που τιμήθηκε, ήταν ο Νικολάους Γκεϊρχάλτερ, ο αυστριακός κινηματογραφιστής. Αμφότεροι τιμήθηκαν με τον «Χρυσό Αλέξανδρο».

Το «ζουμί» ήταν ως συνήθως στις πολλές προβολές. Από μικρά (ως μεγάλα) σοκ, από πολύ προσωπικές ιστορίες μέχρι ευρέως κοινωνικά ζητήματα.

  • Μια από τις ενδιαφέρουσες στιγμές ήταν το ντοκιμαντέρ για τους «Συνθετικούς», τη μπάντα του Αποστόλη Λοβέρδου και του Διονύση Αυγερινού, που έφτιαξε ο Βαγγέλης Τσάκας.
  • Μια πολύ δυνατή στιγμή επίσης, ήταν το «Πένθος-αυτοί που μένουν» που έφτιαξαν η Μυρτώ Πατσαλίδου και η Μαρία Λούκα, για τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου.

 Στην πρεμιέρα βρέθηκαν και οι γονείς των θυμάτων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back