ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι «κρύβεται» στο ισόγειο του αρχοντικού Μίσιου;

Εικόνα του άρθρου Τι «κρύβεται» στο ισόγειο του αρχοντικού Μίσιου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2019, 22:44
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη μικρή οδό Ασωπίου, στον αριθμό 7, στέκεται το αρχοντικό Μίσιου με τον ψηλό πέτρινο περίβολο. Ένα αρχοντικό που «αποκαλύπτεται» όταν ανοίγει η μεγάλη αυλόπορτα. Μια πλακόστρωτη διαδρομή, με ένα πέτρινο πηγάδι στα δεξιά της, οδηγεί τον επισκέπτη στο ισόγειο, εκεί που εισέρχεται σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε αυτόν της αστικής ζωής του β’ μισού του 19ου αιώνα και του α’ μισού του 20ου αιώνα, περνώντας από μια μεγάλη ξύλινη, παλιά πόρτα.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στεγάζεται στον όροφο του ιστορικού αυτού διατηρητέου κτιρίου, προχώρησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, στη διαμόρφωση ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου.

Ένας μικρός πολιτιστικός χώρος με εκθέματα της οικογένειας Μίσιου και του υπηρετικού της προσωπικού, με την οικοσκευή μιας από τις πιο αρχοντικές οικογένειες της πόλης των Ιωαννίνων που αποτελεί ένα κομμάτι της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ψυγείο πάγου, ξυλόσομπα με φούρνο, μεταλλική τσαγιέρα, χάλκινο σεφερτάσι (σκεύος μεταφοράς της τροφής), ζυγαριές, πιάτα, σερβίτσια υψηλής ποιότητας από την Ευρώπη αλλά και από την τοπική αγορά, καλάθια αποθήκευσης κι άλλα πολλά χρηστικά και μη αντικείμενα… Όλα εκτεθειμένα με μουσειακή αντίληψη και με ιδιαίτερη αισθητική, και που έρχονται να συμπληρώσουν τη συνολική εικόνα του επισκέπτη σε αρχιτεκτονικό, ιστορικό και κοινωνικό επίπεδο για το σημαντικό αυτό κτίριο των Ιωαννίνων.

Για την οικογένεια Μίσιου, το ισόγειο λειτουργούσε ως βοηθητικός χώρος. Η μόνιμη έκθεση της οικοσκευής εκτείνεται και στις ημιυπόγειες αποθήκες, όπου φυλάσσονταν προϊόντα για την καλύτερη διατήρησή τους (οι αποκαλούμενες «μπίμτσες»). Στον όροφο, μπορεί να επισκεφθεί κάποιος και την κρεββάτα, τον βασικό κεντρικό χώρο, με τους χαρακτηριστικούς εξώστες.

Ο εκθεσιακός χώρος, ο οποίος διατίθεται και για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι επισκέψιμος από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 14:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back