Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 26-08-2019, 19:12
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Είναι ίσως το πιο διακριτικό κτίριο στην ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων. Εύκολα κανείς το προσπερνά, καθώς ο παρακείμενος ναός των Αγίων Αναργύρων «κλέβει» την προσοχή των περαστικών. Κι όμως το κτίριο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ακρόπολης.

Κάποτε αποτελούσε το θησαυροφυλάκιο Αλή πασά και φέρεται να ανήκε στο συγκρότημα του σεραγιού του, ερείπια του οποίου κείτονται ακριβώς δίπλα του… Θησαυροφυλάκιο τότε, «θησαυροφυλάκιο» όμως και σήμερα.

Στο εσωτερικό του βρίσκει κανείς κάποιους ιδιαίτερους θησαυρούς που υπογραμμίζουν τη μεγάλη παράδοση των Ιωαννίνων στην ασημουργία και στη δημιουργία.  Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε και έγινε η αναστήλωση του κτίσματος από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, στεγάζεται εκεί μια μόνιμη έκθεση αργυροχοΐας. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις συλλογές αργυρών αντικειμένων, δωρεές του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη και της Τιτίκας Βέλλη-Δογορίτη. Εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα φτιαγμένα με διάφορες τεχνικές διακόσμησης και κυρίως με το μεράκι και την καλλιτεχνία των γιαννιωτών αργυροχόων.

Από τα πιο εκλεκτά δείγματα αργυροχοΐας είναι ένας αργυρός σταυρός ευλογίας (1800), ένα ασημένιο κουτί σε σχήμα πάπιας (με τη συρματερή τεχνική,18ος-19ος αιώνας), αργυρά επίχρυσα ποτήρια, περιδέραια και πόρπες. Την έκθεση συμπληρώνει η αναπαράσταση ενός εργαστηρίου αργυροχοΐας. 

Το Θησαυροφυλάκιο ως κτίσμα αποτελείται από δύο επιμήκεις χώρους, με εσωτερικές καμάρες. Στο εσωτερικό του, υπάρχει θολωτό άνοιγμα που εκτιμάται ότι οδηγούσε στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός των Αγίων Αναργύρων και ο οποίος διαμορφώθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης.

Στην πρόσοψη του κτιρίου, μπορεί να εντοπίσει κανείς ένα λιθανάγλυφο, μια μορφή-«υπογραφή» του μάστορα της πέτρας εκείνης της μακρινής εποχής.

200 λέξεις απομένουν.
  • MARIA
    MARIA
    ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΛΗΣ, ΠΟΛΥ ΕΥΚΑΛΥΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΛΕΧΟΝ ΘΕΟΣ jose luis δάνεια (citybankloans10@aol.com) (citybankloans123@gmail.com) Το όνομά μου είναι η Μαρία, είμαι από τη Σουηδία, έχω ψάξει για μια γνήσια εταιρεία δανείων για τους τελευταίους 5 μήνες, για να αγοράσω ένα σπίτι όλοι πήρα ήταν μια δέσμη απάτες που με έκαναν να τους εμπιστευτώ και στο τέλος της ημέρας, πήραν τα λεφτά μου χωρίς να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα, όλη μου η ελπίδα χάθηκε, πήρα μπερδεμένη και απογοητευμένη, ποτέ δεν ήθελα να έχω τίποτα να κάνω με εταιρείες δανείων στο διαδίκτυο, έτσι πήγα να δανειστώ κάποια χρήματα από έναν φίλο, είπα όλα αυτά που συνέβη και είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει, αυτό ξέρει μια εταιρεία δανείου που μπορεί να με βοηθήσει με οποιοδήποτε ποσό του δανείου που χρειάζομαι από εμένα με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%, ότι πήρε μόλις ένα δανείου από αυτούς, με διευθύνει για το πώς να υποβάλει αίτηση για το δάνειο, έκανα όπως μου είπε, έχω υποβάλει αίτηση μαζί τους στο Email: (citybankloans10@aol.com) (citybankloans123@gmail.com) , ποτέ δεν πίστευα, αλλά προσπάθησα και προς μεγάλη μου έκπληξη πήρα το
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3