dodoni back
ΒΟΥΛΗ

Οκτώβριος '24: Τι έχουν κάνει οι βουλευτές της Ηπείρου στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Οκτώβριος '24: Τι έχουν κάνει οι βουλευτές της Ηπείρου στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2024, 21:25
ΒΟΥΛΗ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Τον Οκτώβριο του 2024, 16 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και 15 μετά την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, οι βουλευτές της Ηπείρου στη Βουλή έχουν αρκετά δραστήρια παρουσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το vouliwatch.

Καταρχάς, είναι χρήσιμη μια σύντομη επεξήγηση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και του ελέγχου.

Οι Ερωτήσεις κατατίθενται από τους βουλευτές προς υπουργούς, οι οποίοι πρέπει να απαντήσουν εγγράφως εντός 25 ημερών.

Οι Επερωτήσεις κατατίθενται εάν δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς οι ερωτήσεις, από τις απαντήσεις των υπουργών.

Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις κατατίθενται προς υπουργούς αλλά και τον πρωθυπουργό και πρέπει να απαντηθούν προφορικά, εντός της εβδομάδας. Κάθε κόμμα έχει συγκεκριμένο αριθμό επίκαιρων ερωτήσεων που μπορεί να καταθέσει κάθε εβδομάδα. Αντίστοιχα υπάρχουν οι επίκαιρες επερωτήσεις, αν δεν είναι ικανοποιητική η απάντηση.

Οι Αναφορές είναι ουσιαστικά η μεταφορά αιτημάτων, διαμαρτυριών κ.λπ. πολιτών, μέσω των βουλευτών, στη Βουλή.

Οι Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) υποβάλλονται προς υπουργούς που πρέπει να απαντήσουν με τα σχετικά έγγραφα, εντός ενός μήνα. Επίσης, υπάρχουν ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ ή ΑΚΕ που μετατρέπονται σε ερωτήσεις.

Επίσης, κάθε βουλευτής μπορεί να καταθέσει κατά μόνας ή μαζί με συναδέλφους-ισσες του, ερώτηση, να πάρει αυτός την πρωτοβουλία ή να συνυπογράψει ερώτηση άλλου βουλευτή.

Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία εξαιρείται ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας, καθώς είναι ο πρόεδρος της Βουλής.

Made with Flourish



Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει τα περισσότερα αιτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την κυβέρνηση, πράγμα που είναι σύνηθες.

Τις περισσότερες σε όλη την Ήπειρο υπογράφει ή συμμετέχει σε αυτές ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Μερόπη Τζούφη από τα Γιάννενα, ως βουλευτής της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ πιο πριν, ο Νίκος Έξαρχος του ΚΚΕ από τα Γιάννενα και ο Γιάννης Τσίμαρης του ΠΑΣΟΚ, επίσης από τα Γιάννενα.

Τις λιγότερες ερωτήσεις έχει καταθέσει η Μαρία Κεφάλα, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ. Η κα Κεφάλα έχει καταθέσει μόλις 1 ερώτηση. Δύο έχει καταθέσει ο Βασίλης Γιόγιακας της ΝΔ από τη Θεσπρωτία.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ