ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι είδε η UNESCO στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Εικόνα του άρθρου Τι είδε η UNESCO στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2021, 18:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θετικές είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισαν από το γεωπάρκο Βίκου-Αώου οι δύο αξιολογητές της UNESCO που επισκέφθηκαν την περιοχή τις τελευταίες μέρες. Είναι η τέταρτη επαναξιολόγηση, διαδικασία η οποία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Πρόκειται για τους κ.κ. Στεφάν Λεγκάλ από τη Γαλλία και Μάνφρεντ Κούπετζ από τη Γερμανία.

Ο πρώτος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι είχε την ευκαιρία να δει πώς διαχειρίζεται το γεωπάρκο η Ήπειρος ΑΕ, «με έναν ολιστικό τρόπο που δεν αφορά μόνο την γεωλογία, αλλά και την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά». 

Τόνισε ότι υπάρχει μια συνεργασία για την «οριζόντια» επικοινωνία στη διαχείριση των 169 γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο, καθώς και ότι «σε κάθε γεωπάρκο θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη που έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα, τις δραστηριότητες των ντόπιων και βέβαια σε σεβασμό με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά». 

Ο δεύτερος πρόσθεσε ότι η αποστολή επαναξιολόγησης του γεωπάρκου, «είχε οργανωθεί με με πάρα πολύ ελκυστικό και καλό τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φημισμένο τοπίο της περιοχής και να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής». Ο κ. Κούπετζ ο οποίος είναι γεωλόγος και υπεύθυνος του γεωπάρκου Μουσκαου Αρκ στα γερμανοπολωνικά σύνορα, δήλωσε έκπληκτος από την αισθητική του γεωλογικού τοπίου. «Έχω δει πολλά τοπία με άσπρο ασβεστόλιθο και πράσινο φλύσχη αλλά θεωρώ ότι αυτή η περιοχή είναι μέσα στις πέντε καλύτερες στον κόσμο», είπε. 

Εκ μέρους της Ήπειρος ΑΕ, ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τους αξιολογητές και είπε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν σε ένα εξάμηνο περίπου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δήλωσαν από τις συζητήσεις και την εξέλιξη της επίσκεψης, τόσο ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, όσο και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, οι αξιολογητές χαρακτήρισαν το γεωπάρκο Βίκου-Αώου ως «ένα από τα πέντε σπουδαιότερα Γεωπάρκα του κόσμου, όσον αφορά την γαιοαισθητική και τους καρστικούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Μας δουλεύουν; Ο Περιφερειαρχης που έδωσε το πράσινο φως για έρευνες υδρογονανθρακων, για άνεμογεννήτριες κλπ τώρα εμφανίζεται ως υποστηρικτής των γεωπαρκων!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back