dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεωπάρκο Βίκου-Αώου: Ένα δυνατό brand name

Εικόνα του άρθρου Γεωπάρκο Βίκου-Αώου: Ένα δυνατό brand name
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2017, 22:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το γεωπάρκο του Βίκου-Αώου (www.vikosaoosgeopark.com­­) είναι ένα από τα 125 παγκόσμια γεωπάρκα της Unesco. H ένταξή του σε αυτό το δίκτυο της Unesco προσδίδει μια μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου και της Κόνιτσας. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η υπογραφή της Unesco πρέπει να διατηρηθεί. Και για να διατηρηθεί, χρειάζεται να εφαρμόζονται ανελλιπώς κάποιοι κανόνες οι οποίοι θα γίνουν βίωμα στις τοπικές αρχές και κοινωνίες. Επιπλέον, χρειάζονται και πόροι.

Μέλη της Επιτροπής Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου παρουσίασαν τη δυναμική και τις προοπτικές του γεωπάρκου στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου. «Συζητάμε για ένα ‘θησαυρό’ που έχει το Ζαγόρι μαζί με την Κόνιτσα, και λέγεται γεωπάρκο», είπε ο διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε.» Γεράσιμος Παπαηλίας, ο οποίος συνοδευόταν από άλλα δύο μέλη της επιτροπής, τον βιολόγο Χαρητάκη Παπαϊωάννου και την ιστορικό-αρχαιολόγο Γεωργία Κιτσάκη. Ο κ. Παπαηλίας συνέδεσε το γεωπάρκο με την προσπάθεια του Δήμου να ενταχθεί συνολικά το Ζαγόρι στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ως πολιτιστικό τοπίο. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γεωπάρκο ως εφαλτήριο για την επίτευξη αυτού του στόχου», σημείωσε και κάλεσε τους Ζαγορίσιους να αξιοποιήσουν το brand name Unesco-Γεωπάρκο».  

Δεδομένου ότι το γεωπάρκο δεν είναι κάποιο νομικό πρόσωπο, αλλά μια ιδέα και ένα σήμα της Unesco για να μπορεί να επιχορηγείται, ο κ. Παπαηλίας κάλεσε τους δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας να στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία του με ένα ετήσιο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δράσεων. Τα τελευταία έξι χρόνια στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Ηπείρου για την προβολή  του και όχι μόνο. Επίσης, ο διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε» κάλεσε και επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν με χορηγίες και δωρεές την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, σύντομα θα τοποθετηθούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πινακίδες πιστοποίησης του γεωπάρκου, θα εκδοθούν οδηγοί με χάρτες και εφαρμογή διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα. Η κ. Κιτσάκη, από την πλευρά της, παρέδωσε στον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου το σχετικό πιστοποιητικό για την θετική επαναξιολόγηση (το Σεπτέμβριο του 2016 και για 4 χρόνια) του γεωπάρκου από την Unesco, ενώ επισήμανε την ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων το γεωπάρκο, βάζοντας στο «παιχνίδι» και τον γεωτουρισμό.

Και οι τρεις εκπρόσωποι της «Ήπειρος Α.Ε» στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να λειτουργήσουν  κέντρα πληροφόρησης, εκτός από το Πάπιγκο (όπου υπολειτουργεί) και την Κλειδωνιά και στο Κεντρικό Ζαγόρι ή στην περιοχή της Τύμφης. Η λειτουργία των κέντρων πληροφόρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το δίκτυο της Unesco.

O δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, για να βρεθεί λύση όσον αφορά τα κέντρα πληροφόρησης. «Το γεωπάρκο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, το Ζαγόρι έχει ένα θείο δώρο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ