Η SpaceX πέτυχε ένα μηχανικό κατόρθωμα κατά τη διάρκεια της πέμπτης δοκιμαστικής πτήσης του πυραύλου Starship χθες το πρωί, πετώντας έναν εκτοξευτήρα πυραύλου 71 μέτρων πίσω στο σημείο εκτόξευσης στο Τέξας και πιάνοντάς τον με δύο γιγαντιαίους μηχανικούς βραχίονες καθώς κατέβαινε.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ, κατασκεύασε και πέταξε τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο στον κόσμο και παρουσίασε τη βασική τεχνολογία που απαιτείται για να μπορέσει να πετάξει ξανά και ξανά γρήγορα, περισσότερο σαν αεροσκάφος παρά σαν πύραυλος.
Ο εκτοξευτήρας πρώτου σταδίου «Super Heavy» του πυραύλου απογειώθηκε χθες στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της SpaceX στην Boca Chica του Τέξας, στέλνοντας τον πύραυλο δεύτερου σταδίου Starship προς το διάστημα πριν διαχωριστεί σε ύψος περίπου 70 χιλιομέτρων για να ξεκινήσει την επιστροφή του στη γη - το πιο τολμηρό μέρος της δοκιμαστικής πτήσης.
Ο εκτοξευτήρας Super Heavy άναψε εκ νέου τρεις από τους 33 κινητήρες Raptor για να επιβραδύνει την ταχύτατη κάθοδό του πίσω στον χώρο εκτόξευσης της SpaceX, καθώς στόχευε την εξέδρα εκτόξευσης και τον πύργο από τον οποίο είχε εκτοξευτεί. Ο πύργος, ψηλότερος από το Άγαλμα της Ελευθερίας, πάνω από 122 μέτρα, είναι εφοδιασμένος με δύο μεγάλους μεταλλικούς βραχίονες στην κορυφή.
Με τους κινητήρες του να βρυχώνται, ο εκτοξευτής Super Heavy ύψους 71 μέτρων έπεσε μέσα στους βραχίονες του πύργου εκτόξευσης, αγκιστρώνοντας τον εαυτό του με μικροσκοπικές, προεξέχουσες ράβδους κάτω από τα τέσσερα μπροστινά πτερύγια πλέγματος που χρησιμοποιούσε για να κατευθύνεται στον αέρα.
Στο μεταξύ, το Starship, το δεύτερο τμήμα ή ανώτερο μισό του πυραυλικού συστήματος, ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 17.000 μιλίων την ώρα σε ύψος 89 μιλίων στο διάστημα, κατευθυνόμενο προς τον Ινδικό Ωκεανό κοντά στη δυτική Αυστραλία για να πραγματοποιήσει περίπου 90 λεπτά μετά την πτήση μια ελεγχόμενη πτώση.
Η καινοτόμος μέθοδος προσγείωσης σηματοδότησε την πιο πρόσφατη πρόοδο στην εκστρατεία ανάπτυξης της SpaceX για έναν πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο που έχει σχεδιαστεί για να ανεβάζει περισσότερα φορτία σε τροχιά, να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι για τη NASA και τελικά να φτάσει στον Άρη - τον τελικό προορισμό που οραματίζεται ο ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ.