Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο πύραυλος Starship ανατινάζεται λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση

Εικόνα του άρθρου Ο πύραυλος Starship ανατινάζεται λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2023, 21:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ εκτοξεύτηκε από το Τέξας, αλλά ανατινάχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε μια δοκιμαστική πτήση που η SpaceX, ελπίζει ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι του ανθρώπου στον Άρη.

Μετά την ακύρωση της εκτόξευσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα λόγω προβλήματος συμπίεσης, το πυραυλικό σύστημα Starship μήκους 120 μέτρων απογειώθηκε στις 8.33 π.μ. τοπική ώρα  σήμερα Πέμπτη. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, αλλά στη συνέχεια άρχισε να περιστρέφεται σε ύψος πριν εκραγεί περίπου τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από το έδαφος.

Παρόλα αυτά η εταιρεία και ο Ελον Μασκ δηλώνουν ικανοποιημένοι αφού όπως λένε το βασικό ζητούμενο της δοκιμαστικής πτήσης ήταν να εκτοξευτεί ομαλά ο πύραυλος κάτι που τελικά συνέβη και η διαδικασία αποχωρισμού του σκάφους από αυτόν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια. 


Η SpaceX είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν χαμηλές και ότι στόχος της δοκιμαστικής πτήσης ήταν η συλλογή δεδομένων, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί η πλήρης αποστολή. Οι εργαζόμενοι στη SpaceX πανηγύριζαν ακόμη και μετά την αποσύνθεση του πυραύλου.

Αν και ο πύραυλος είναι γνωστός ως Starship στη πραγματικότητα το όνομα αυτό ανήκει στο σκάφος και το τμήμα προώθησης του ονομάζεται Super Heavy το οποίο είναι ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος. Η Space X είναι η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να δημιουργήσει αυτούς τους πυραύλους η χρήση των οποίων μειώνει κατακόρυφα το κόστος των εκτοξεύσεων και διαστημικών αποστολών γενικότερα με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται.

Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει φορτίο ως 150 τόνων σε τροχιά γύρω από τη Γη και 100 τόνων στη Σελήνη. Το Starship σύμφωνα με τους κατασκευαστές μπορεί επίσης να μεταφέρει 100 επιβάτες σε διάφορες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία στον Άρη χρησιμοποιώντας τον Starship, αποικία που θα αποτελείται από ένα εκατ. κατοίκους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back