ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Υδάτινα Σώματα» πήγαν Βενετία

Εικόνα του άρθρου Τα «Υδάτινα Σώματα» πήγαν Βενετία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2023, 21:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό περίπτερο στη 18η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής «Μπιενάλε της Βενετίας», που εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου παρουσία των δύο επιμελητών, του Κωστή Πανηγύρη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του Ανδρέα Νικολοβγένη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζει να δίνει το παρών.

Η ελληνική συμμετοχή έχει τίτλο «Υδάτινα Σώματα/Bodies of Water».

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: Τα Υδάτινα Σώματα παρουσιάζουν φράγματα και ταμιευτήρες που μεταμορφώνουν τη χώρα. Σε ένα ήδη πολλαπλά μεταποιημένο, αλλά γενικά άνυδρο έδαφος, από τη δεκαετία του 1930, ένα εκτεταμένο και συλλογικό πρόγραμμα συγκράτησης νερού παρέχει άρδευση, ύδρευση και ενέργεια. Ένας σημαντικός αριθμός τεχνητών λιμνών συγκροτεί ένα εκτεταμένο αντίστροφο αρχιπέλαγος διασκορπισμένο στο ορεινό ανάγλυφο. Μετατρέπουν τη γη σε χώρα, τόσο με την έννοια της επικράτειας όσο και με την ετυμολογική προέλευση της λέξης από το ρήμα χωρώ, δηλαδή ενός τόπου που χωρά τους βίους, τις δράσεις, τις μνήμες και τις προσδοκίες των κατοίκων του.

Τα κύρια εκθεσιακά αντικείμενα είναι ανηρτημένες γυάλινες επιφάνειες με σχέδια πυθμένων σημαντικών υδάτινων σωμάτων σε όλη τη χώρα. Αιωρούνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με το πραγματικό τους υψόμετρο. Ένα βάθρο από ανακυκλωμένο χαρτόνι, παρουσιάζεται ως εργαστήριο του εδάφους, η χώρα ως εργοτάξιο. Περιέχει μακέτες υπό κλίμακα μεγάλων φραγμάτων, το μεταποιημένο έδαφος ως διαρκή ανακατασκευή της χώρας. Στους τοίχους του περιπτέρου παρουσιάζονται σχέδια των τεχνητών λιμνών της χώρας και μια συλλογή ιστορικών και σύγχρονων φωτογραφιών. Οι κινήσεις του θεατή ενεργοποιούν διαδραστικά ηχοτοπία καταγεγραμένα in situ.

«Η ελληνική συμμετοχή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ηθικής στήριξης πολλών καλών φίλων» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ένας από τους συνεργάτες είναι και ο γιαννιώτης μουσικός Δημήτρης Καραγεώργος. Στους συμβούλους της ελληνικής πρότασης αναφέρεται και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.


Photo credit: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back