ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα της υγείας στο αναπτυξιακό συνέδριο

Εικόνα του άρθρου Τα της υγείας στο αναπτυξιακό συνέδριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2017, 14:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πολιτικό μήνυμα της ενσωμάτωσης της θεματικής ενότητας «Υγεία» στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, είναι ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη και δημοσιονομικούς δείκτες αλλά είναι ανάγκη να συμπεριλάβει ποιοτικούς στόχους που αφορούν την κοινωνική συνοχή και τη γενικότερη ευζωία των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κορυφαία σημασία έχει το καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και φυσικά το υψηλό επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών υγείας. 

Η Υγεία είναι ένας χώρος που υλοποιούνται  με συνέπεια οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης (καθολική  κάλυψη, προτεραιότητα στο ΕΣΥ, στροφή στην ΠΦΥ, «ηθικοποίηση») και εξασφαλίζεται  η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό που χρειαζόμαστε στη μετά το μνημόνιο περίοδο είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση το οποίο οι πολίτες θα συμβάλλουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους στην επάρκεια των φορολογικών εσόδων με αντάλλαγμα υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας .

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες (καθολική-ισότιμη κάλυψη πληθυσμού, διαφάνεια, τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας, επενδύσεις), αναλύοντας κάθε τομέα ξεχωριστά. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεταφορά του «βάρους» της περίθαλψης στην πρωτοβάθμια, αλλά και στις δομές της κοινωνικής φροντίδας και την αναδιοργάνωσή τους. Στη θεματική ενότητα τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, καθώς και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back