ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τέσσερα πρόστιμα και τα αναπάντητα ερωτήματα

Εικόνα του άρθρου Τα τέσσερα πρόστιμα και τα αναπάντητα ερωτήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2023, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόστιμα συνολικού ύψους πέντε εκατομμυρίων… Δεν είναι και λίγα. Από τα οποία, τα 4,7 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου μέσα στην τελευταία διετία, με κυριότερο αυτό των 3,3 εκατ. ευρώ που προέκυψε από το διαιτητικό δικαστήριο για την υπόθεση της οικονομικής αντιδικίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρίας «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Τις οικονομικές εκκρεμότητες έρχεται να θυμίσει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και οι περιφερειακοί σύμβουλοί της με επερώτηση που καταθέτουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Η ενέργεια αυτή γίνεται από τη νυν παράταξη που εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον Γιώργο Ζάψα επικεφαλής. Ο κ. Ζάψας και η παράταξη δεν θέλουν να αφήσουν πίσω εκκρεμότητες με τη λήξη της θητείας τους στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Εκτός από το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» υπενθυμίζουν το τελευταίο πρόστιμο των 181.000 ευρώ που επιβλήθηκε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για δύο σημαντικές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όσον αφορά τον τρόπο καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Λούρου.  

Αναφέρονται ακόμη και σε ένα πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), που επιβλήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου τον Απρίλιο του 2022. Συγκεκριμένα πρόκειται για περικοπή του ποσού ως αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέν σε βάρος της Περιφέρειας και αφορά συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δημοσιονομική διόρθωση επιβάλλεται κυρίως λόγω μη τήρησης της αμεροληψίας ως προς τη συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης προτάσεων στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου. Εύλογη η απορία της παράταξης: Πώς χειρίστηκαν η υπηρεσία και η περιφερειακή αρχή την επιβολή της δημοσιονομικής διόρθωσης και, εάν έγινε τελικά περικοπή της χρηματοδότησης, από πού έγινε;

Μια ακόμη εκκρεμότητα αφορά το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, για το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τον Δεκέμβριο του 2018 εκκρεμεί η έντοκη επιστροφή της προκαταβολής ύψους 330.436,54 ευρώ έναντι επιδότησης του 2014. Ένα ακόμη ερώτημα της παράταξης σχετίζεται και με δάνειο 490.000 ευρώ που είχε ληφθεί, και για το οποίο η περιφερειακή αρχή ρωτάται αν εξυπηρετείται αυτό το δάνειο. Το «Κοινό των Ηπειρωτών» υπογραμμίζει ακόμα ότι στη διοίκηση του ΒΙΟΠΑΘΕ συμμετέχουν στελέχη της παράταξης του κ. Καχριμάνη, όπως η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

H επερώτηση της παράταξης κλείνει με δύο επισημάνσεις.

Η πρώτη αφορά την ανάγκη επίσημης ενημέρωσης του σώματος για τις εκκρεμότητες με πρόστιμα και απαιτήσεις τρίτων («Από τις μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις σας δεν προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν επαρκώς και προς το συμφέρον της Περιφέρειας Ηπείρου» αναφέρεται χαρακτηριστικά).

Η δεύτερη αποτελεί μια υπενθύμιση: το ανοιχτό θέμα παραπομπής και πειθαρχικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που σχετίζεται με απευθείας αναθέσεις για νομικές υποθέσεις. Για το τελευταίο αυτό ζήτημα υπήρξε σήμερα παρέμβαση από την περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back