ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και εγένετο το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Εικόνα του άρθρου Και εγένετο το «Κοινό των Ηπειρωτών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2019, 00:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και η νέα παράταξη, που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία της «Ήπειρος Ανατροπής» και της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Γιώργο Ζάψα, λέγεται: «Το Κοινό των Ηπειρωτών».

«Το Κοινό των Ηπειρωτών», λοιπόν, έκανε σήμερα την παρθενική του εμφάνιση, σε μια εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, με παρουσία... πολύ ΣΥΡΙΖΑ.

 Εκεί και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη  και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ήταν η πρώτη επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» εν έτει 2014, και η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Στην πρώτη σειρά των επισήμων, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Άρης Σπέγγος, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και νυν πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης κ.ά. Απόντες οι  υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χρήστο Μαντά και τον Γιάννη Στέφο να στέλνουν επιστολή με τις καλύτερες ευχές τους (απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων).


Η πρώτη αυτή εμφάνιση της νέας παράταξης, με αφορμή και τα χτεσινά επεισόδια στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ήρθε να συνδεθεί και με ένα «μέτωπο» κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς, με την κ. Γεροβασίλη να θέτει στο επίκεντρο το διακύβευμα αυτό. «Η άνοδος των ακροδεξιών αντιλήψεων έχει ιδιαίτερη σημασία. Καθιστά αναγκαία την υπεράσπιση της δημοκρατίας μέσα από συνεργασίες και πλατιά προοδευτικά μέτωπα» τόνισε, καταγγέλλοντας τη ΝΔ ότι «δίνει χώρο στην ακροδεξιά».

Κατά τα άλλα, η κ. Γεροβασίλη θυμήθηκε την εποχή που ήταν επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όταν ο Γιώργος Ζάψας ήταν αντίπαλος, ως επικεφαλής μιας άλλης παράταξης. Ωστόσο, όπως είπε, ο Γιώργος (σ.σ. στον λόγο της χρησιμοποιούσε συνεχώς το μικρό όνομα του κ. Ζάψα) «βρισκόταν στο μέτωπο της δημοκρατίας και των προοδευτικών δυνάμεων».


Η κ. Τζούφη, από την πλευρά της, μίλησε και αυτή για μια παράταξη-συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου ενάντια στις ακραίες πολιτικές και στην πατριδοκαπηλεία» και ευχήθηκε το «Κοινό των Ηπειρωτών» να αποτελέσει «το αληθινό Κοινό των Ηπειρωτών».

Την εισαγωγή της εκδήλωσης ανέλαβε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπασιούκας, ο οποίος εξήγησε το όνομα και το λογότυπο. «Το Κοινό των Ηπειρωτών ήταν μια εθελοντική συμμαχία που μεγαλούργησε στην ελληνιστική περίοδο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το logo παραπέμπει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο βουλευτήριο, στην εκκλησία του Δήμου. Μίλησε ακόμη για την αρχή ενός ωραίου ταξιδιού, εκφράζοντες την πεποίθηση ότι η παράταξη θα είναι πρώτη ή δεύτερη την πρώτη Κυριακή των εκλογών και πρώτη τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Πέρα από ονόματα και logo, τις προγραμματικές θέσεις της περιφερειακής παράταξης παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας. Ο κ. Ζάψας ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα περί του «Κλεισθένη» και του συστήματος της απλής αναλογικής. Μερικές από τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης είναι οι ακόλουθες:

Ανωτάτη Παιδεία: Ο κ. Ζάψας εξήρε καταρχήν την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου αλλά και τη λειτουργία ερευνητικών κέντρων, όπως και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Πρότεινε τον προσανατολισμό της εφαρμοσμένης έρευνας των ερευνητικών υποδομών της Ηπείρου στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στους κλάδους της παραδοσιακής πρωτογενούς παραγωγής. Στάθηκε δε και στην ανάγκη κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Παιδεία: Συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στην προσπάθεια των Δήμων για ενίσχυση των κτιριακών σχολικών υποδομών και τη στελέχωσή τους.

Υγεία: Πρόταση για διχοτόμηση της 6ης ΥΠΕ. Ενίσχυση των νοσοκομείων της Περιφέρειας, ανάπτυξη νέων τομέων του ΕΚΑΒ (σε απομακρυσμένες περιοχές) και διεκδίκηση δομής υγείας στο Ζαγόρι.

Οδοί-Συγκοινωνίες-Τουρισμός: Μελέτες για δημιουργία των απαραίτητων κάθετων αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού. Προτεραιότητα θα σε σημαντικούς προορισμούς όπως το Άκτιο (Αεροδρόμιο κ.λ.π.), την Αλβανία, Ζαγόρι, την περιοχή των Τζουμέρκων, κ.α.

Προώθηση του μη μαζικού τουρισμού για μικρές περιφερειακές μονάδες, με συντονισμό εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό, ανάλογα με την κάθε περιοχή.

Βελτίωση των αστικών δημοτικών συγκοινωνιών, αλλά και των σημαντικών ορεινών παραγωγικών δρόμων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μελέτες για την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου.

Αγροτική παραγωγή: Έμφαση στην κτηνοτροφία. Προτεραιότητα στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος.

Επέκταση και αύξηση της αμπελουργικής ζώνης σε Γραμμενοχώρια και Κόνιτσα.

Απορρίμματα-Ανακύκλωση: Ο κ. Ζάψας μίλησε για τα μειονεκτήματα του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκεύασε η Περιφέρεια Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Όπως είπε, αυτά είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων και η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες Περιφέρειες (π.χ. Κέρκυρα), αλλά και το υψηλότερο κόστος από τους σταθμούς μεταφόρτωσης.

Εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων.

Ενέργεια-Υδρογονάνθρακες: Εγκατάσταση υποδομών για χρήση φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, ο κ. Ζάψας είπε ότι θα αποτελέσει ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμα της παράταξης, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση. Σε πρώτη φάση, ανέφερε ότι η απόφαση για εξορύξεις, αφού εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά, «θα στηριχθεί στη βούληση των Ηπειρωτών και μόνο».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back