Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τέλη και οι… αρχές των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Τα τέλη και οι… αρχές των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2022, 18:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ανακοίνωσε τα τέλη καθαριότητας-φωτισμού για το 2023 που θα είναι σταθερά, στις βασικές και ποιο διαδεδομένες κατηγορίες.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, ένας από τους λίγους συμβούλους της δημοτικής αρχής που προσπαθεί να τοποθετείται πολιτικά, χωρίς απαξιωτικό ύφος και χαρακτηρισμούς, προσπάθησε να δώσει και μια διάσταση «μειώσεων», δίνοντας βάρος σε κατηγορίες όπου φέτος, υπάρχουν μειώσεις, ώστε να «αντισταθμίσει» τις περσινές αυξήσεις.

Μπορείτε να δείτε εδώ την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής


Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να επικρέμανται η ενεργειακή ακρίβεια (που ο κ. Βάββας εξήγησε πώς θα «ισοσταθμιστεί» μέσω ΚΑΠ κ.λπ.), το θέμα της ταφής απορριμμάτων (παρέπεμψε σε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για έκτακτα κονδύλια) και κυρίως, τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν, αλλά δεν καταβάλλουν, άμεσα τουλάχιστον, οι πάροχοι ενέργειας.

Είναι εξίσου ανήκουστα, τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται από πολίτες να παρακρατούνται ουσιαστικά, αλλά και η δημοτική αρχή να θεωρεί θετικό το ότι τελικά καταβλήθηκαν σε ένα ποσοστό κοντά στο 80%. Αυτή, είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία στην οποία θα επανέλθουμε σύντομα.

Η Ενότητα Πολιτών κατέθεσε πρόταση για μειώσεις τελών σε Σταυράκι, Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Ο εισηγητής της παράταξης Θωμάς Γιωτίτσας  υπενθύμισε στην δημοτική αρχή το «άγος των led», για τα οποία ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος έκανε μια απέλπιδα συνδικαλιστική προσπάθεια, να απέλθει της ευθύνης, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της παράταξης:


Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα_2023» ο εισηγητής Βασίλης Κοσμάς στάθηκε ιδιαίτερα στα τετραγωνικά ηλεκτροδοτούμενων χώρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (όταν τελικά αυτά ήρθαν ως στοιχεία στη συνεδρίαση), λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις-αντίθετα με τα της εισήγησης.

Ο Βλάσης Παπαχρήστος (Πολίτες για την Ανατροπή) εγκάλεσε τη δημοτική αρχή και για τα led, και για την κατάσταση του οδοφωτισμού σήμερα στην πόλη, καθώς και για τον τρόπο που χειρίζεται τις οφειλές παρόχων.

Μπορείτε να δείτε εδώ την τοποθέτησή του


Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση), κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επί της ουσίας είναι ένας «μηχανισμός προσέλκυσης κονδυλίων» προς όφελος «μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» και ότι «στοιχίζεται» με τις αποφάσεις των υπουργείων να μη δοθούν πχ χρήματα για τον καθαρισμό σχολείων, κ.α.

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση), τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θεωρείτε όντως κοινωνική πολιτική τη μείωση στους απόρους 50%» στα τέλη, τονίζοντας ότι οι άποροι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες γενικά, θα πρέπει να απαλλάσσονται από τα τέλη.

Έξτρα συμπολιτευτικοί και μάχιμοι υπέρ της δημοτικής αρχής ήταν στελέχη της παράταξης Γκόντα: Οι κ.κ. Μάντζιος και Τσόλης διέκοψαν τον κ. Γιωτίτσα κατά την τοποθέτησή του και προκλήθηκε μια μικρή ένταση στη συνεδρίαση.

Η δε παράταξη Γκόντα ήταν… ρετρό, παραπέμποντας για πολλοστή φορά σε δικές της αποφάσεις εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στον ιδιωτικό τομέα (πάρκινγκ, Ξενία) ως «πηγές εσόδων», χαρακτήρισε ξανά «κόσμημα» το Grand Serai, γινόμενη έτσι ο…. μεγαλύτερος δημόσιος θαυμαστής ενός ιδιωτικού ξενοδοχείου, ανέτρεξε πάλι στην παραχώρηση του στρατοπέδου, ακριβώς σε ό,τι υποστήριζε ως δημοτική αρχή πριν από 12 χρόνια κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back