ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα παράδοξα του… υγραερίου

Εικόνα του άρθρου Τα παράδοξα του… υγραερίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2020, 21:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2019 έχει αναδείξει ανάδοχο για την προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Ένα έργο προϋπολογισμού 430.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, και με το οποίο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προσδοκά ότι θα εξοικονομεί κάθε χρόνο 700.000 ευρώ ενώ παράλληλα θα μειώσει την εκπομπή ρύπων, αλλά και την αιθαλομίχλη.

Όμως, η όλη υπόθεση έχει κολλήσει στην ερμηνεία των διατάξεων εκ μέρους των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες αδυνατούν να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης ο οποίος με επιστολή του προς τα κόμματα της Βουλής ζητά τη συνδρομή τους. Για το ίδιο θέμα και για τη θεσμική επίλυσή του, παρέμβαση έχει κάνει και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

«Προσβλέπουμε στην ευαισθησία και τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που εμποδίζει την υλοποίηση της επένδυσης» αναφέρει ο κ. Τσίκαρης στην επιστολή του.

Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση με την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους από τον Ιούλιο του 2019. Οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν όμως τη δική τους ερμηνεία στις διατάξεις και δεν εγκρίνουν τη στατική μελέτη των υποδομών και τις μελέτες εγκατάστασης υγραερίου και πυροπροστασίας αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στην επιστολή. 

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Τσίκαρης εκτιμά ότι η λύση του προβλήματος θα επέλθει με διευκρινιστική εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση για την κατασκευή εγκατάστασης υγραερίου σε νοσοκομεία με περισσότερες από 400 κλίνες. «Έτσι θα διευκολυνθεί το έργο των Πολεοδομιών και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών» υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back