Το 2018, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξυπηρέτησε 400.000 ασθενείς. Μάλιστα, οι 100.000 από αυτούς προήλθαν από περιοχές εκτός Ηπείρου. Το νοσοκομείο μπορεί να άντεξε το «βάρος», αλλά η αύξηση αυτή της επισκεψιμότητας έρχεται να «επιβάλλει» νέες προκλήσεις αλλά και απαιτήσεις για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας περίθαλψης. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός βρέθηκε σήμερα στα Γιάννενα και επισκέφθηκε τα δύο νοσοκομεία της πόλης, τα οποία χαρακτήρισε «μάχιμα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λόγω και της εκδήλωσης δημόσιου απολογισμού που έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου από τον διοικητή Βασίλη Τσίκαρη.
Το μεγάλο «αγκάθι», όπως προέκυψε, τόσο από τον δημόσιο απολογισμό όσο και από τις δηλώσεις του υπουργού, παραμένει το προσωπικό. Παρά τις προσλήψεις κυρίως επικουρικών γιατρών και βοηθητικού προσωπικού, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χρειάζεται κι άλλους ανθρώπους. Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε δύο πράγματα: Ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη 10 ειδικευμένων στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου και ότι μετά το Πάσχα θα γίνει η προκήρυξη 1000 μόνιμων θέσεων για γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Από τις 1000 αυτές θέσεις, οι 145 αφορούν την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος). «Ο σχεδιασμός μας είναι να πάμε σε μια προοπτική τετραετίας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ» ανέφερε ενώ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο φιλότιμο των εργαζόμενων. «Το ΕΣΥ είναι όρθιο και λειτουργικό» είπε.
Κατά τον δημόσιο απολογισμό, ο κ. Τσίκαρης, μίλησε για τα πιο βασικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η διοίκηση όταν ανέλαβε πριν από δύο χρόνια: την πληρότητα των βασικών κλινικών, όπως της Αιματολογικής και της Παθολογικής, τον γερασμένο εξοπλισμό και την έλλειψη προσωπικού.
Στο ζήτημα των υποδομών, ο απολογισμός αφορούσε τη λειτουργία της 4ης πτέρυγας, που κατασκευάστηκε μέσω του ΕΣΠΑ, με τον κ. Τσίκαρη να θυμίζει τις συγκρούσεις σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Σήμερα, στη νέα πτέρυγα λειτουργούν σχεδόν όλες οι υποδομές, μερικώς ή ολικώς, με εξαίρεση τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) λόγω της έλλειψης προσωπικού και των έξι χειρουργικών αιθουσών.
Η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Εκτενή αναφορά έκανε ο διοικητής στον εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύτηκε το νοσοκομείο μέσω είτε ΕΣΠΑ είτε δωρεών (π.χ. τομογράφος PET-CT από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος») ή εθνικών πόρων, αλλά και στην ανάπτυξη δομών όπως της Μονάδας Οξέων Περιστατικών και της Αγγειοχειρουργικής, η οποία όμως λειτουργεί κυρίως για έκτακτα περιστατικά.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίκαρης άφησε αιχμές κατά συγκεκριμένου γιατρού στο ΕΣΥ της Καλαμάτας «που αρνείται να καταθέσει εισήγηση εδώ και δύο χρόνια για την πρόσληψη αγγειοχειρουργού».
Η σωστή λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Ξανθός. «Χρειάζεται μια οργανωμένη κλινική» τόνισε.
Για το προσωπικό, από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Τσίκαρης ξεκαθάρισε ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας και οι νέες δομές που αναπτύσσονται, επιβάλλουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών, ζητώντας παράλληλα μια γενναία αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού. Σε αυτό το σημείο, μίλησε και για τη μάχη που έδωσε η διοίκηση για την υπογραφή συμβάσεων με εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη και όχι με ιδιωτικές εταιρίες. «Οι εργαζόμενοι αμείβονται πολύ καλύτερα και οι εργασιακές συνθήκες είναι ανθρώπινες» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι από την όλη υπόθεση έχει δημιουργηθεί και δημοσιονομικό όφελος για το νοσοκομείο. Μίλησε ακόμη και για εξοικονόμηση πόρων κατά 400.000 ευρώ ετησίως από τις παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της ενέργειας.
Στον δημόσιο απολογισμό, παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία από τα ερωτηματολόγια σε 1460 πολίτες-ασθενείς μέχρι στιγμής. Από αυτά προκύπτουν παράπονα για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού και για τα κλινοσκεπάσματα-στρώματα. Για το πρώτο θέμα, ο κ. Τσίκαρης ανέφερε ότι έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις ενώ η διοίκηση προγραμματίζει την εισαγωγή τοπικών προϊόντων στην κουζίνα του νοσοκομείου. Για το δεύτερο ζήτημα, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες προμήθειες, ενώ πρόσθεσε ότι η αντικατάσταση των πλυντηρίων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος. Για τις κλίνες, υπενθύμισε την έγκριση 930.000 ευρώ από το υπουργείο για την προμήθεια 400 ηλεκτρικών κλινών νοσηλείας, η προμήθεια των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι άλλο θέλει η διοίκηση για το μέλλον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων; Με στόχο «ένα πρότυπο νοσοκομείο», ο κ. Τσίκαρης αναφέρθηκε στις νέες δομές ή στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών δομών που τίθενται σε προτεραιότητα: διατομεακό κέντρο διαχείρισης εγκεφαλικών, ίδρυση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, επέκταση του εργαστηριακού αντικειμένου της τοξικολογίας, ίδρυση Κέντρου Βιοτράπεζας, αναβάθμιση της Μονάδας Ύπνου και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης. Για τη ΜΕΘ Παίδων, ρωτήθηκε από τον τοπικό Τύπο και ο κ. Ξανθός. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα όπου το μεγάλο στοίχημα είναι η διασφάλιση του κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού.
Το ΠΑΜΕ
Στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τον υπουργό Υγείας τον περίμενε το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ τον έχει κηρύξει «ανεπιθύμητο στην Ήπειρο». Τετ α του ΠΑΜΕ με τον κ. Ξανθό δεν έγινε ποτέ, καθώς ο υπουργός μπήκε από άλλη πόρτα.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ Γιώργος Πρέντζας κ. Ξανθού σχολιάζει σε ανακοίνωσή του: «Όταν ο υπουργός Υγείας της ‘αριστερής’ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην προεκλογικού τύπου φιέστα στο ΠΓΝΙ από την πίσω πόρτα, με τη συνοδεία δεκάδων μελών των σωμάτων ασφαλείας, τότε καταρρέει το φιλολαϊκό αφήγημα περί αναβάθμισης του συστήματος Δημόσιας Υγείας και εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».