ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα όρια του Παπίγκου και πάλι στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Τα όρια του Παπίγκου και πάλι στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2022, 19:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα όρια του Μεγάλου Παπίγκου επιστρέφουν στη Βουλή. Αυτή τη φορά με ερώτηση που καταθέτουν στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ηπείρου: Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας.

Οι βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για τον αυθαίρετο επανακαθορισμό των ορίων του Μεγάλου Πάπιγκου.

«Η οριοθέτηση του οικισμού του Μ. Πάπιγκου έγινε το 1990 με απόφαση του Νομάρχη Ιωαννίνων. Έκτοτε, δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση με απόφαση αρμόδιας αρχής. Ωστόσο, ο Δήμος Ζαγορίου χάραξε νέο όριο κατά τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών και ενημέρωσης του Κτηματολογίου» σημειώνουν. Προσθέτουν δε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά της ενώ επισημαίνουν πως «τυχόν παραλείψεις και λάθη ενδέχεται να οδηγήσουν στην άρση της προστασίας που παρέχει η KYA-23069 στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου».

Τα ερωτήματα που θέτουν λοιπόν, είναι συγκεκριμένα:

1. Πότε υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η χάραξη των ορίων του οικισμού του Μ. Παπίγκου από τον Δήμο Ζαγορίου;

2. Υφίσταται νεότερη χάραξη των ορίων του οικισμού; Αν ναι, ποια Υπηρεσία προχώρησε στην τροποποίηση και με ποια αιτιολογία;

3. Υφίσταται αρμόδια Υπηρεσία για τον καθορισμό ή/και τον έλεγχο των ορίων οικισμών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία;

4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχουν προχωρήσει στον καθορισμό και έλεγχο των ορίων των οικισμών του Δήμου Ζαγορίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπόθεση των ορίων του Μεγάλου Παπίγκου θα απασχολήσει τη Βουλή. Πριν από δύο μήνες είχε συζητηθεί σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Ο κ. Αρσένης είχε θέσει το ζήτημα των ορίων του οικισμού με μια μεγάλη παρέμβαση για την ανέγερση κατοικιών. Η συζήτηση τότε είχε επικεντρωθεί στην εν λόγω παρέμβαση, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να υπεραμύνεται της νομιμότητάς της (διαβάστε εδώ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back