Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα μνημεία, μια πλατεία και δύο οδοί

Εικόνα του άρθρου Τα μνημεία, μια πλατεία και δύο οδοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2020, 17:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου «Διαμόρφωση πλατείας Γλυκήδων, οδών Ιστορικού Προκοπίου και Σουγδουρή» στο Κάστρο των Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ, έδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται για τη δημοπράτηση του έργου αυτού το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του περίφημου πάρκου πολιτισμού. Το πάρκο πολιτισμού αφορά την αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων –της ακρόπολης του τζαμιού του Ασλάν πασά, της οθωμανικής βιβλιοθήκης και των οθωμανικών λουτρών- και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων και πλατειών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει αρκετές παρεμβάσεις. Αυτές έχουν ως εξής:

-Κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Γλυκήδων (η οδός-είσοδος στο Κάστρο από πλευρά του Μώλου) με διάνοιξη πρόσθετης εισόδου και διαμόρφωση διευρυμένης περιοχής δενδρόφυτου πεζοδρόμου κατά μήκος της οδού από την πλευρά του Σουφαρί Σεράι.

-Η συνέχεια της οδού Γλυκήδων και η οδός Ιστορικού Προκοπίου θα λιθοστρωθούν με φυσικά υλικά.

-Η οδός Σουγδουρή μαζί με τις οδούς Βάγια και Μακρή βελτιώνονται ώστε να συνδέουν απευθείας την παραλίμνια περιοχή με τις δύο ακροπόλεις του Κάστρου.

-Πλήρης διαμόρφωση του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Γλυκήδων με κατά περίπτωση ανάδειξη ή κατάχωση των αρχαιοτήτων, φυτεύσεις, κατασκευή καθιστικών και ενδιάμεσες διαδρομές πεζών προσβάσιμες από ΑμεΑ που οδηγούν στα δύο οθωμανικά μνημεία της βιβλιοθήκης και του λουτρού.

-Εργασίες υποδομής εξωτερικού φωτισμού και οπτικών ινών και φωτισμός ανάδειξης και σήμανσης του διαμορφωμένου χώρου και των οδών.

Μια ακόμα παρέμβαση, είναι αυτή της υπογειοποίησης των δικτύων στην περιοχή παρέμβασης και του υποσταθμού της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back