ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλειστό γυμναστήριο: Κουβέντα να γίνεται…

Εικόνα του άρθρου Κλειστό γυμναστήριο: Κουβέντα να γίνεται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2020, 13:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και έναν χρόνο, η πόλη σχεδιάζει την πολιτική της για τις αθλητικές υποδομές στηριζόμενη σε μια δέσμευση ενός υπουργού, και δη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Και μάλιστα μια δέσμευση που αφορά τη μεταφορά ενός κλειστού γυμναστηρίου (πρώτα ήταν του μπάσκετ, μετά της ξιφασκίας) από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και η οποία είναι προφορική.

 Ο δε σχεδιασμός γίνεται από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, σε  συμφωνία με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ενώ τα περί αθλητικών υποδομών, όλο αυτόν τον καιρό, δεν έχουν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα, στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ επιχείρησε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να αντικρούσει την κριτική που δέχεται ότι ο Δήμος είναι απλώς ένας θεατής σε όσα συμβαίνουν.

Ποια ήταν η απάντησή του; Ότι ο Δήμος δεν εκφράζει επίσημα τη θέση του και την άποψή του για να «αποφύγουμε την κακοφωνία, την πολυφωνία και τις αντιφάσεις. Τι έπρεπε να κάνει ο δήμαρχος; Να πει για τον Βοτανικό; Να λέει άλλα ο περιφερειάρχης, άλλα οι βουλευτές; Γι’ αυτό ζήτησα διάλογο. Πρώτα να συνεννοούμαστε μεταξύ μας.». Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει πράγματι η βούληση να παραχωρηθεί και πώς θα παραχωρηθεί; Πρέπει να έχουμε μία ενιαία στάση για να πετύχουμε», εννοώντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν υπάρξει παραχώρηση της εγκατάστασης.

Τα περί διαλόγου προέκυψαν δε, μετά το έγγραφο του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη με το οποίο ζητείται η παραχώρηση συνολικά 30 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν στον Δήμο, δίπλα από το Πανηπειρωτικό Στάδιο για τη χωροθέτηση και του «μεταφερόμενου» κλειστού (και για την παράλληλη τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με το νέο κλειστό που βρίσκεται σε λειτουργία).

Ο κ. Ελισάφ πάντως ήταν σαφής όσον αφορά τη διεκδίκηση της κατασκευής ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου, και συγκεκριμένα στον Βοτανικό όπου ο Δήμος Ιωαννιτών είχε παραχωρήσει έκταση. Ήταν αρνητικός λόγω του υψηλού κόστους και του κυβερνητικού «όχι» που υφίσταται, όπως είπε.

Από το 2009

Το κλειστό γυμναστήριο στον Βοτανικό έχει μια μακρά ιστορία. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων με νομάρχη τον Αλέκο Καχριμάνη. Ο προϋπολογισμός του ήταν 8 εκατ. ευρώ. Μπήκαν τα θεμέλια και μετά το έργο σταμάτησε λόγω έλλειψης πόρων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Την περίοδο της κρίσης και με τον μαζικό αθλητισμό να έχει επανέλθει δριμύτερα, η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με την αθλητική αυτή υποδομή και να τη φτιάξει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αυτό ήταν το σχέδιο μέχρι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ανακοίνωσε την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό με 2.500 θέσεις και έναν προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεσμεύτηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Καχριμάνης δήλωνε τότε αρωγός…

Μέχρι που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, και ο κ. Γεωργιάδης άρχισε να υπόσχεται. Τότε, ξαφνικά το χρόνιο αίτημα για νέα αθλητική υποδομή ξεχάστηκε, με την Περιφέρεια Ηπείρου να ανεβάζει ξαφνικά το κόστος για κάτι τέτοιο πρώτα στα 15 εκατ. ευρώ και μετά στα 17,5 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα βέβαια δεν ακούγεται κανένα κόστος για την ενδεχόμενη μεταφορά του κλειστού  από το Ελληνικό στα Γιάννενα. Παράλληλα, ως νέος τόπος φιλοξενίας του «μεταφερόμενου» κλειστού προοριζόταν τα Καρδαμίτσια. Και ο τόπος αυτός άλλαξε ξανά όπως προκύπτει από το πρόσφατο έγγραφο του περιφερειάρχη προς τον Δήμο.

Με όλη αυτή τη… συνέπεια που δείχνουν στις απόψεις τους οι διοικούντες (με τα εκατομμύρια να ανεβοκατεβαίνουν, με τη χωροθέτηση να αλλάζει, με τη διεκδίκηση να μεταβάλλεται), η κριτική δεν θα μπορούσε να λείψει.

Η κριτική

Ο Θωμάς Μπέγκας από την «Ενότητα Πολιτών» χαρακτήρισε την όλη υπόθεση με το κλειστό γυμναστήριο «πανηγύρι» και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει σχεδιασμό και ότι «κρύβεται». Υπογράμμισε ότι τα 17,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέου κλειστού δεν προκύπτουν από καμία «υπεύθυνη κοστολόγηση» όπως και ότι το αίτημα που μεταφέρει ο περιφερειάρχης με την επιστολή του «δεν είναι απόλυτα αντιληπτό». Ξεκαθάρισε δε ότι τα Καρδαμίτσια χρειάζονται μια αθλητική υποδομή, ανεξαρτήτως της υπόθεσης του κλειστού γυμναστηρίου.

 Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης έθεσε από την πλευρά του μια άλλη πτυχή στην όλη συζήτηση, η οποία έγινε προ ημερησίας διάταξης και μετά τη συνήθη τακτική του δημάρχου να αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, με την κουβέντα να… επεκτείνεται για ώρες εκ των πραγμάτων. Όπως είπε ο κ. Νάτσης, η επίμαχη έκταση δίπλα από το Πανηπειρωτικό Στάδιο, στην Ανατολή, είναι και πρέπει να είναι πλημμυριζόμενη έκταση βάσει μελέτης που είχε γίνει στο παρελθόν για τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, ο Βλάσης Παπαχρήστος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει κανέναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις αθλητικές υποδομές. «Δεν ήρθε ποτέ μια εισήγηση για το κλειστό γυμναστήριο. Ο κ. δήμαρχος είπε ότι ως Δήμος δεν μιλάμε, για να μην υπάρξει κακοφωνία…» τόνισε χαρακτηριστικά.


* Στη φωτογραφία, το κλειστό της ξιφασκίας στο Ελληνικό

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back