ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα κομμένα δέντρα της οδού Νικοπόλεως

Εικόνα του άρθρου Τα κομμένα δέντρα της οδού Νικοπόλεως
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2022, 23:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μισή σχεδόν δεντροστοιχία που υπήρχε στην αρχή της οδού Νικοπόλεως, με κατεύθυνση την Ανατολή, μπροστά από το στρατόπεδο Βελισσαρίου, δεν υπάρχει πια.

Πλατάνια και λεύκες κόπηκαν από τον Δήμο Ιωαννιτών. Ο λόγος που προβάλλει ο Δήμος, μέσω του αντιδημάρχου Γ. Αρλέτου με τον οποίο μίλησε ο «Τύπος Ιωαννίνων», είναι το εκτεταμένο ριζικό σύστημα (κυρίως στην περίπτωση των πλατάνων) που δεν επέτρεπαν την κατασκευή των πεζοδρομίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο εργολαβίας για τη «βελτίωση-αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων». Το ριζικό δε σύστημα μερικών δέντρων βρισκόταν… στον αέρα, λόγω του πρανούς που υπάρχει.

Τα πεζοδρόμια στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν όντως αναγκαία. Από την άλλη, παραμένει το ερώτημα αν μελετήθηκαν εξαρχής όλες οι λύσεις για τη διατήρηση των δέντρων, τουλάχιστον κάποιων από αυτά.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να αντικαταστήσει τα κομμένα με νέα δέντρα. Ωστόσο ποτέ η «αντικατάσταση» δεν αποτελεί ένα ισοδύναμο όσον αφορά το αστικό πράσινο. Τα νέα, μικρά δέντρα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα μεγάλα δέντρα που υπήρχαν.

Kαι παρεμπιπτόντως, μερικά από οφέλη των δέντρων είναι: προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, μείωση της ηχορύπανσης, βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ποιοτική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, ρύθμιση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back