Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα καραβάκια πάνε… δικαστήριο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2018, 11:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τριάντα δύο σύμβουλοι της παράταξης του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη (κατά την προηγούμενη θητεία του), τρεις υπάλληλοι της Περιφέρειας Ηπείρου και ένας υπάλληλος του ΕΟΤ κάθονται σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.

Όλοι τους κατηγορούνται επί της ουσίας ότι συνέβαλαν στην έκδοση μιας μη νόμιμης απόφασης από το περιφερειακό συμβούλιο για νέες άδειες συγκοινωνιακών και τουριστικών πλόων στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η ιστορία πάρει αρκετά πίσω, στο καλοκαίρι του 2012, όταν το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει αίφνης τέσσερις και όχι τρεις άδειες, όπως προέβλεπε η διαγωνιστική διαδικασία που είχε προηγηθεί, και επιπλέον να τις δώσει χωρίς να υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με τα ίδια κριτήρια. Σε πολιτικό επίπεδο, σε εκείνη τη συνεδρίαση, είχε γίνει αρκετή συζήτηση για τον πρώτο στην κατάταξη υποψήφιο, τον Τιμολέοντα Τζιαφά, πατέρα πρώην εκδότη εφημερίδας, ετών 84 (τότε). Η αντιπολίτευση είχε εκφράσει τις σοβαρές ενστάσεις της για την όλη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μη τήρηση ενιαίων κριτηρίων και για απουσία μοριοδότησης των αιτήσεων.

Η διαγωνιστική διαδικασία προέβλεπε διάφορα κριτήρια, όπως την εντοπιότητα, όπως την οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, τη γνώση του αντικειμένου, τον χρόνο ετοιμότητας της επένδυσης και την υποχρέωση για πλοιάρια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Στο περιθώριο της συζήτησης εκείνης στο περιφερειακό συμβούλιο, το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί εκπόνησης μιας εμπεριστατωμένης μελέτης για τον αριθμό των πλοιαρίων που αντέχει η λίμνη, δεν έπιασε τόπο.

Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου αποδέχτηκε επί της ουσίας πλήρως την εισήγηση της αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής που αποτελούνταν από δημόσιους υπαλλήλους με πρόεδρο τον τότε θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Καραμπίνα. Στη σχετική δικογραφία, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο γεγονός ότι ένας από τους δημόσιους υπαλλήλους συμμετείχε στην κατάταξη των υποψηφίων παρά τη συγγενική του σχέση με έναν από τους υποψηφίους.

Η ποινική δίωξη λοιπόν κατά των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας και των δημόσιων υπαλλήλων ασκήθηκε μετά από εισαγγελική προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση έγκλησης που είχε υποβάλλει το 2013 ένας από τους επιλαχόντες της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις νέες άδειες.

Το νέο επεισόδιο της όλης υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα. Σημειωτέον ότι από τις άδειες που είχαν εγκριθεί το 2012, μόνο η μία προχώρησε: αυτή του κ. Τζιαφά. Οι υπόλοιποι δεν τις χρησιμοποίησαν…  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back