Το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός στη λίστα του κάθε τουρίστα ή ταξιδιώτη που επισκέπτεται τα Ιωάννινα. Πόσοι το επισκέπτονται κάθε χρόνο;
Έγκυρα και επίσημα δεδομένα καταγραφής επισκεπτών δεν υφίστανται. Κι αυτό επειδή υπάρχει καθεστώς εξαίρεσης των εισιτηρίων των πλοιαρίων του Νησιού από την απόδοση ΦΠΑ (οι λεμβούχοι αποδίδουν ετήσια κατ’ αποκοπή ΦΠΑ και απαλλάσσονται από την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών).
Η εκτίμηση είναι ωστόσο ότι κάθε χρόνο κάνουν το 10λεπτο ταξίδι προς και από το Νησί 200.000 επισκέπτες. Δεκατέσσερα καραβάκια (μέχρι στιγμής) άνω των 40 ετών, εκτελούν 7.300 δρομολόγια ετησίως.
Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν τουλάχιστον σε μια σειρά ημερίδων-εκδηλώσεων που διοργάνωσε αυτές τις ημέρες η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στα Γιάννενα. Σε αυτές τις ημερίδες παρουσιάστηκαν διαχειριστικές μελέτες για την Παμβώτιδα, όπως για τον καθορισμό της οικολογικής στάθμης και για τη διαχείριση των επισκεπτών.
Μεταξύ άλλων, τέθηκε και το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας της λίμνης, όσον αφορά τα καραβάκια. Απάντηση στο ερώτημα «πόσα καραβάκια χωράνε στη λίμνη» δεν υπήρξε. Οι μελετητές κατέληξαν ότι η λίμνη «αντέχει» έξι καραβάκια, ταυτόχρονα στη λίμνη – τρία στη «γραμμή» Μώλος-Νησί και άλλα τρία στη γραμμή «Πέραμα-Νησί», η οποία δεν υφίσταται σήμερα.
Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση ότι τα καραβάκια της λίμνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορούν να μετατραπούν αποκλειστικά σε ηλεκτροκίνητα, επειδή είναι χαρακτηρισμένα ως επιβατικά και όχι ως τουριστικά. Οι μελετητές προτείνουν υβριδικά καραβάκια.
Υπενθυμίζεται ότι έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς είχε δεσμευτεί ενώπον του πρωθυπουργού για τη διάθεση ενός εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση ηλεκτροκινητήρων στα καραβάκια…
Κατά τα άλλα, η μελέτη ανέδειξε όλα όσα έχουν παρατηρηθεί: ότι δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι επιβίβασης/αποβίβασης των επισκεπτών, ότι δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος συντήρησης των πλοιαρίων (καρνάγιο), ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση για τη διαχείριση των επισκεπτών. Σημειωτέον, προς αυτή την κατεύθυνση και για την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης των επισκεπτών στον Μώλο, θα βοηθούσε η ηλεκτρονική κράτηση θέσεων…