ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα καραβάκια «επιστρέφουν»

Εικόνα του άρθρου Tα καραβάκια «επιστρέφουν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2022, 01:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι νέες άδειες για τους συγκοινωνιακούς πλόες από και προς το Νησί, στη λίμνη Παμβώτιδα, «επιστρέφουν» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την ερχόμενη εβδομάδα. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, την τελευταία δεκαετία, έχουν δοθεί δύο-τρεις μεγάλες μάχες για τα καραβάκια.

Η τελευταία ήταν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν αποφασίστηκε να δοθούν άλλες δύο άδειες για καραβάκια, ανεβάζοντας τον αριθμό από τα 14 που είναι σήμερα στα 16.

Επρόκειτο επί της ουσίας για μια επικαιροποίηση μιας κανονιστικής απόφασης του 2011, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των πλωτών πήγε από 13 σε 16. Τελικά, αξιοποιήθηκε μόνο μία άδεια, με τις άλλες δύο να μένουν «ορφανές».

Τον Οκτώβριο του 2020, ήρθε η απόφαση για τις δύο υπολειπόμενες άδειες, με τον σχετικό διαγωνισμό να γίνεται τον Απρίλιο του 2021. 

Διαβάστε εδώ.

Μερικοί από τους όρους του διαγωνισμού (αρκετά γενικοί) ήταν: να είναι νεότευκτα και φιλοπεριβαλλοντικά τα σκάφη, η εντοπιότητα των ενδιαφερόμενων ως δημοτών ή μονίμων κατοίκων Νήσου την τελευταία πενταετία τουλάχιστον, η οικονομική κατάσταση των ενδιαφερόμενων, η γνώση του αντικειμένου από τον αιτούντα ή από εργαζόμενο.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι πρόσφατα, υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες που είχαν προχωρήσει ήδη σε καθέλκυση πλωτών…

Παράλληλα, λειτούργησε γνωμοδοτική επιτροπή στην Περιφέρεια Ηπείρου για την εξέταση των αιτημάτων που κατατέθηκαν κατά τη νέα διαγωνιστική διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τις δύο άδειες για συγκοινωνιακούς πλόες είναι τέσσερις. Η όποια πρόταση της επιτροπής δεν είναι ωστόσο δεσμευτική για το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου να πάρει τις αποφάσεις του (η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη κι όχι διά ζώσης).

Το ουσιώδες στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι και το 2011 και το 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε τις αποφάσεις του χωρίς να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Πόσο καραβάκια αντέχει η λίμνη; Το ζήτημα της απουσίας μελέτης χωροϊκανότητας είχαν θέσει, τον Οκτώβριο του 2020, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Πριν από έναν χρόνο, πάντως, ο πρώην πια Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και νυν Μονάδα Διαχείρισης προχώρησε στην ανάθεση μιας μελέτης με τίτλο: «Σχεδιασμός δράσεων αναψυχής και κατευθύνσεις διαχείρισης επισκεπτών στη λίμνη Παμβώτιδα (φέρουσα ικανότητα)» με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», η οποία βρίσκεται υπό εκπόνηση…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back