ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα λογικά και τα παράλογα

Εικόνα του άρθρου Τα λογικά και τα παράλογα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2023, 22:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έργα που έχουν δημοπρατηθεί, έργα που έχουν προσωρινούς αναδόχους, έργα που δεν έχουν όμως περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, είπε «ναι», κατά πλειοψηφία, στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν δύο κόμβους: τον έναν επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, στο ύψος του Επισκοπικό, με προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ (που «δεν είναι ένας απλός κόμβος» όπως έχει υποστηρίξει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης), και τον άλλον επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας, στο ύψος της Λαψίστας, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Η επιτροπή ήρθε δηλαδή εκ των υστέρων να γνωμοδοτήσει επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και τα δύο έργα κόμβων, έχουν προσωρινό ανάδοχο. Πώς γίνεται να υφίσταται αυτό το παράδοξο, που έρχεται επί της ουσίας να απαξιώσει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης;

Διαβάστε: Ένα «κομβικό» σκηνικό στα Γιάννενα

Ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης απέφυγε με τον πιο σαφή τρόπο να δώσει κάποια απάντηση, ζητώντας μάλιστα από τα μέλη της αντιπολίτευσης να «μη μένουν στα τυπικά, αλλά στα περιβαλλοντικά».

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Με το δεδομένο ότι η ίδια τακτική ακολουθείται και με το οδικό έργο «Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας», με προϋπολογισμό 23,6 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έσπευσε να προλάβει τις προθεσμίες προκήρυξης των διαγωνισμών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει στα χέρια της τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Αδειοδοτήσεις που έρχεται να τις πάρει εκ των υστέρων… Και βέβαια προκύπτει το ερώτημα της ένταξης των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς αυτές τις αδειοδοτήσεις.

Το θέμα στην επιτροπή ανέδειξε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίνα Ζέκα, η οποία απείχε από τη συζήτηση χαρακτηρίζοντας την «κοροϊδία» από τη στιγμή που έχει γίνει δημοπράτηση των έργων.

Η τοποθέτηση της κας Ζέκα επηρέασε και τις παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον», οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν σταθεί στη σκοπιμότητα των κόμβων, δίνοντας έμφαση στον αποσπασματικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο και στην απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η παρέμβαση της κας Ζέκα τις οδήγησε σε αρνητική ψήφο τελικά.

Ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση» ψήφισε εξαρχής αρνητικά επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους κόμβους δίνοντας έμφαση στον αποσπασματικό σχεδιασμό («πιο πολλοί είναι οι κόμβοι, παρά τα μανιτάρια» είπε με δηκτικό τρόπο).

Εκ των πραγμάτων, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα τήρησης των διαδικασιών, και δη των περιβαλλοντικών. Με τον τρόπο που κινείται η Περιφέρεια Ηπείρου, έρχεται σαφώς να υποβαθμίσει και να απαξιώσει τη σημασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back