Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα 8,5 χλμ των 23,6 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Τα 8,5 χλμ των 23,6 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2022, 13:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: Ένας δρόμος 8,5 χλμ. που μετά από πολλά πολλά χρόνια θα βελτιωθεί. Πριν από δύο χρόνια, η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να θέσει σε προτεραιότητα τον δρόμο αυτόν των Τζουμέρκων. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ήρθε σε μεγάλο βαθμό να συμβάλει στην υλοποίηση του έργου αυτού.

Η διακήρυξη του οδικού αυτού έργου βρίσκεται στον αέρα, με την προθεσμία υποβολής των προσφορών να λήγει στις 10 Φεβρουαρίου.

Τα 8,5 αυτά χιλιόμετρα αποτελούν τη συνέχεια των 10 νέων χιλιόμετρων του νέου οδικού άξονα που ξεκινά από τον κόμβο του Τερόβου επί της Ιόνιας οδού και καταλήγει στα Πηγάδια, πάνω από το Καλέντζι. Ο νέος οδικός άξονας βρίσκεται υπό κατασκευή από την Περιφέρεια Ηπείρου, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και με κόστος σύμβασης τα 12 εκατ. ευρώ (ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 25 εκατ. ευρώ).

Το οδικό τμήμα «Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας» είναι ένα δύσκολο οδικό τμήμα της 2ης επαρχιακής οδού. Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, προβλέπεται η βελτίωση της βατότητας με διαπλατύνσεις είτε με την υλοποίηση ορυγμάτων είτε με την υλοποίηση επιχώσεων και τεχνικών έργων αντιστήριξης.

Στην ιδιαίτερα προβληματική θέση «βράχος», μήκους περίπου 145 μ., θα κατασκευαστεί ένα τεχνικό κλειστού στεγάστρου (τύπου C&C) με ανοίγματα «για την προστασία του οδικού τμήματος από τις μελλοντικές βραχοκαταπτώσεις…» και όρυγμα για «την απάλυνση των απότομων ανάντη πρανών», όπως αναφέρεται.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 9,37 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 6,3 εκατ. ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Υποδομών και 7,93 εκατ. ευρώ από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Γέφυρας Πλάκας βρίσκεται υπό κατασκευή η νέα οδική γέφυρα (δίπλα από τη γέφυρα μπέλλεϋ) με κόστος 2,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back