Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα 6.000 τ.μ. του νέου Δημαρχείου…

Εικόνα του άρθρου Τα 6.000 τ.μ. του νέου Δημαρχείου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2022, 01:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγες μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να «περάσει» από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου τη δημοπράτηση της αποκατάστασης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη που προορίζεται για Δημαρχείο.

Ο δρόμος για τη δημοπράτηση άνοιξε πριν από έναν μήνα με την ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Και με την υποσημείωση: «…με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης ώστε κατόπιν να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος»…

Διαβάστε: 

Το... νέο Δημαρχείο, τα 12,5 εκατ. ευρώ και το επόμενο ΕΣΠΑ

Το παλιό Πανεπιστήμιο και τα πολλά ερωτήματα


Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα γίνει την Τρίτη 9 Αυγούστου. Το μεσημέρι της Παρασκευής, το Γραφείο Τύπου του Δήμου απέστειλε στον τοπικό Τύπο όλον τον φάκελο της εισήγησης… *.

Καταρχάς, το έργο με τον επίσημο τίτλο «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη» θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της «μελέτης-κατασκευής».

Στον φάκελο του έργου, υπάρχουν τρεις προμελέτες: αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική και στατικής επάρκειας.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση και την αρχιτεκτονική προμελέτη, γίνεται λόγος για «έναν πολιτιστικό/πολυλειτουργικό πυρήνα που θα περιλαμβάνει τόσο χώρους εργασίας διοικητικών λειτουργιών όσο και χρήσεις γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό, με τη σύμπραξη φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος». Επισημαίνει δε ότι ο χώρος θα είναι «ζωντανός πρωί βράδυ και θα εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και κυρίως των δημοτών που θα τον αξιοποιούν».

Από τα 6.000 τ.μ. (συν 500 τ.μ. οι διάδρομοι), για χρήσεις τέχνης και πολιτισμού προορίζονται μόλις τα 700 τ.μ. Πρόκειται για τις δύο μεγάλες αίθουσες (η μία ήταν το αμφιθέατρο) που βρίσκονται αριστερά από την κεντρική είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος – μία 400 τ.μ η οποία ορίζεται ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μία 300 τ.μ. που ορίζεται ως χώρος προβολής μουσειακών εκθεμάτων. Και οι δύο χώροι, όπως σημειώνεται, σχετίζονται με δράσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων –κάτι που αποτελούσε δέσμευση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ λόγω της ιστορικότητας του κτιρίου.

Τα… υπόλοιπα 5.300 τ.μ. προορίζονται για Δημαρχείο. Σύμφωνα με την προμελέτη, σε αυτά τα 5.700 τ.μ. χωράνε τα πάντα: το Γραφείο του Δημάρχου και οι υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας σε αυτόν (τμήμα εσωτερικού ελέγχου, γενικός γραμματέας, σύμβουλοι κ.λπ.), οι διοικητικές, οι οικονομικές και οι τεχνικές υπηρεσίες, η Πολεοδομία, η Διεύθυνση Πληροφορικής και Προγραμματισμού, η Διεύθυνση Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και ο ΟΚΠΑΠΑ.

Σημειωτέον ότι στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στον αριθμό των εργαζόμενων που αφορούν όλες αυτές οι υπηρεσίες.

Μια ακόμα προσθήκη αφορά την αξιοποίηση του αίθριου ως «κήπου», «που μπορεί να λειτουργεί ως καθιστικός χώρος, χώρος περιπάτου, αλλά ταυτόχρονα να φιλοξενεί παράλληλες δράσεις».

Όσον αφορά τη στατική επάρκεια του κτιριακού συγκροτήματος, που αποτελεί μείζον θέμα, η προμελέτη καταλήγει στο ότι: «Η στατική επάρκεια της κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα θα τεκμηριωθεί κατά τη φάση της Οριστικής Μελέτης Στατικής Επάρκειας».

Οι γενικές παρατηρήσεις είναι ότι πρόκειται για μια κατασκευή σε κακή κατάσταση, με φθορές και υγρασία. Διαπιστώθηκαν επίσης βλάβες σε δοκάρια και υποστυλώματα του φέροντος οργανισμού και καθιζήσεις μεταξύ των διαφορετικών (στατικά) ανεξάρτητων κτιρίων. Επί της θεμελίωσης, σημειώνεται ότι «δεν διαπιστώθηκε μακροσκοπικά κάποιο πρόβλημα».


Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας, είναι το πάρκινγκ.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος, θα επιτρέπεται μόνο η στάση και όχι η στάθμευση. Και η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης; Η προμελέτη παραπέμπει στο… μέλλον: «Προτείνεται η ενδεχόμενη επέκταση των υπογείων σε 2ο ή και 3ο επίπεδο, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί σε επόμενο στάδιο»…

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για την εκπόνηση των προμελετών λήφθηκαν υπόψη οι μελέτες που είχαν γίνει το 2003 για το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα όπου σήμερα στεγάζονται η Εφορία κι άλλες υπηρεσίες.


* Ο φάκελος της εισήγησης για την επερχόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία περιλαμβάνονται και οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, στάλθηκε με email την Παρασκευή 5 Αυγούστου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου. Η αποστολή αυτή δεν συνοδευόταν από κάποιο δελτίο Τύπου ή κάποια έστω εισαγωγή. Παράλληλα, με απανωτό email στάλθηκαν και οι λοιπές εισηγήσεις των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι ίσως η μοναδική φορα που ο Δήμος Ιωαννιτών στέλνει εισηγήσεις θεμάτων στους δημοσιογράφους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back