ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Led: οι ευθύνες και οι παράπλευρες απώλειες

Εικόνα του άρθρου Led: οι ευθύνες και οι παράπλευρες απώλειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 17:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ακύρωση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με led από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, μετά από προσφυγές που άσκησαν ενδιαφερόμενες εταιρίες για τη διαγωνιστική διαδικασία, φέρνουν σε δύσκολη πολιτική θέση και σε αμηχανία τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είναι και ο φορέας δημοπράτησης του έργου με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ, επιχειρεί με ανακοίνωσή της να επιρρίψει τις ευθύνες για την όλη κατάσταση… στην πρώην αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη και εμμέσως πλην σαφώς, στον τεχνικό σύμβουλο. Η περιφερειακή αρχή αποφεύγει ξεκάθαρα να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη, ενώ υποβιβάζει την όλη υπόθεση σε τεχνικό επίπεδο. Το  ίδιο κάνει και η δημοτική αρχή, σε ανακοίνωσή της.

Τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και η δημοτική αρχή αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα γίνει εκ νέου. «Η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι η συνεργασία της με την Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να οδηγήσει στην εκ νέου δημοπράτηση του έργου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και να εγγυηθεί την ολοκλήρωση και την παραγωγική του λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ισούται με ακύρωση του έργου» τονίζει η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, η οποία υπενθυμίζει ότι από την ανάληψη της θητείας της έκανε «συγκεκριμένη πολιτική επιλογή». Κι εδώ επαναλαμβάνει τα γνωστά περί έργου ενεργειακής αναβάθμισης «χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες».

Η περιφερειακή αρχή, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ξεκινά η διαδικασία της εναρμόνισης του όλου σχεδιασμού με τις απαιτήσεις της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. «Δεδομένου ότι οι αιτιάσεις της Αρχής άπτονται του αντικειμένου του Τεχνικού Συμβούλου και των υποδειχθέντων από αυτόν, τέθηκαν ήδη υπόψη του ώστε ο όλος σχεδιασμός να εναρμονισθεί με τις απαιτήσεις της απόφασης το συντομότερο» σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

«Τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών στην όλη διαδικασία ακολούθησαν τις οδηγίες του Τεχνικού Συμβούλου, έχοντας ως βασική αρχή τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των εταιριών του κλάδου» προστίθεται. Για την «ανάγκη να ληφθούν υπόψη και να θεραπευτούν άμεσα όλες οι πλημμέλειες από τον τεχνικό σύμβουλο που έχει επιλέξει η Περιφέρεια Ηπείρου ως Αναθέτουσα Αρχή» κάνει λόγο και το Δημαρχείο.

Κανείς από τους δύο φορείς δεν εξηγεί ποιες ακριβώς είναι οι αιτιάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Ό,τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής, είναι γνωστό από την ανακοίνωση που έβγαλε το πρωί η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής της Τατιάνας Καλογιάννη. Επιπλέον, κανείς από τους δύο φορείς δεν αναφέρει αν απαιτείται άλλη μελέτη ούτε προσδιορίζει χρονικά την εκ νέου δημοπράτηση.

Το κυριότερο που προκύπτει από την όλη ιστορία, είναι τόσο η περιφερειακή όσο και η δημοτική αρχή πετάνε το μπαλάκι σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Η Περιφέρεια Ηπείρου στην κα Καλογιάννη και τον τεχνικό σύμβουλο και ο Δήμος Ιωαννιτών στην «αναθέτουσα αρχή» (στην οποία, παράλληλα, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης) και τον τεχνικό της σύμβουλο.

Εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι «σπεύδουν να ‘πανηγυρίσουν’ για την αρχική απόφαση της Αρχής (σ.σ. η αναφορά σε «αρχική απόφαση» συνδέεται ενδεχομένως με το δικαίωμα της Περιφέρειας να προσφύγει εντός δέκα ημερών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Αρχής )», τους οποίους καλεί να μη βιάζονται αλλά και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Περιφέρεια! «Εάν πραγματικά ήθελαν και θέλουν να προχωρήσει το έργο, όφειλαν και οφείλουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Περιφέρεια η οποία προετοίμασε τη διακήρυξη του έργου» τονίζεται. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε στην κα Καλογιάννη, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί και… υπεύθυνη για τον τρόπο που λειτούργησε ο τεχνικός σύμβουλος. 

«Θεωρούμε ότι η ίδια, έχοντας άμεση γνώση των τεχνικών λεπτομερειών, υπό τις οδηγίες της οποίας άλλωστε ενήργησε ο τεχνικός σύμβουλος, καθόν χρόνο ήταν αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, είχε έναν επιπλέον λόγο για να συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην υλοποίηση του έργου» τονίζει η περιφερειακή αρχή. 

Η κα Καλογιάννη, ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης, κατά τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε διάφορες συνεδριάσεις για το θέμα των led, επεσήμανε συνεχώς την έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών. Το ενδιαφέρον του Δήμου Ιωαννιτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ELENA της Περιφέρειας Ηπείρου προέκυψε επίσημα λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής του Μωυσή Ελισάφ. 

Εντύπωση προκαλεί βέβαια και το κάλεσμα της περιφερειακής αρχής για κατάθεση παρατηρήσεων, το οποίο είναι προσχηματικό. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών είχαν καταθέσει δημόσια (και εγγράφως, πολλές φορές), τους προηγούμενους μήνες, τις δικές τους παρατηρήσεις, ενστάσεις και προβληματισμούς, που δεν λήφθηκαν υπόψη τους.

Ένα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι ο ρόλος των υπηρεσιών και γιατί αυτές δεν είχαν καμία συμμετοχή στην προετοιμασία της διακήρυξης, παρά μόνο ο τεχνικός σύμβουλος. Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, η δημοτική αρχή «πέρασε» όλες τις διαδικασίες για την προγραμματική σύμβαση και τον διαγωνισμό, χωρίς να ρωτήσει ποτέ τις υπηρεσίες –κάτι για το οποίο έχει δεχθεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Σημειωτέον ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δεν ακύρωσε μόνο τον διαγωνισμό των Ιωαννίνων αλλά και αυτόν της Πρέβεζας, για τον οποίο θα ετοιμαστεί επίσης νέα διακήρυξη. «Στην ίδια κατεύθυνση, με απόλυτη διαφάνεια, θα κινηθούμε και στη συνέχεια, ώστε το έργο να υλοποιηθεί κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για το Δήμο Ιωαννιτών, για το Δήμο Πρέβεζας και τους πολίτες γενικότερα» είναι η διαβεβαίωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back