Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η μελέτη έγινε επί της δικής μου εποπτείας»

Εικόνα του άρθρου «Η μελέτη έγινε επί της δικής μου εποπτείας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2021, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα όσα ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα_2023» και πρώην αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, απαντά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Η νέα παρέμβαση του κ. Καχριμάνη δεν έρχεται να προσθέσει κάτι νεότερο στα όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στην υπόθεση της ακύρωσης του διαγωνισμού για τα led του Δήμου Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Ο περιφερειάρχης προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες, να υπερασπιστεί το έργο, επικαλούμενος τα οφέλη για τους πολίτες «οι οποίοι, μετά την παρέλευση της 12ετίας, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν φωτισμό διαρκείας» και να διαβεβαιώσει ότι θα γίνουν οι διορθώσεις και το έργο θα προχωρήσει.

Σε γραπτή του σημερινή δήλωση, λοιπόν, απέρριψε για άλλη μια φορά τις αιτιάσεις περί ανεπαρκών μελετών (διαβάστε εδώ μία από τις τρεις αποφάσεις για τα led μετά τη δημοσιοποίησή της από την ΑΕΠΠ). «Η μία μελέτη -της Πρέβεζας- έγινε επί της  τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, η δεύτερη -του Δήμου Ιωαννιτών- επί της δικής μου εποπτείας, και έγιναν με τα ίδια κριτήρια. Άρα δεν ευσταθεί ότι δεν ξέραμε να κάνουμε τις μελέτες. Υπήρχαν όμως κάποιοι όροι που πρέπει να αλλάξουν», κατέληξε. 

Η μελέτη για τα led της Πρέβεζας είχε γίνει από την εταιρία ΝΑΜΑ, μετά από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Ηπείρου. Για τα led Ιωαννίνων δεν ακολουθήθηκε παρόμοια διαδικασία γιατί ο Δήμος Ιωαννιτών, επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, είχε αρνηθεί να ενταχθεί στον μηχανισμό ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο διαγωνισμός για τα led της Πρέβεζας έχει ακυρωθεί από την ΑΕΠΠ, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το περιεχόμενο της απόφασης. Η κα Καλογιάννη άφησε πάντως να εννοηθεί, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι η ακύρωση του διαγωνισμού αυτού δεν αφορά τις μελέτες αλλά τους όρους της διακήρυξης.

Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη έγινε με αφορμή και την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του πρακτικού της β’ φάσης για τον διαγωνισμό της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με led στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (σε αντίθεση με τους διαγωνισμούς των led Πρέβεζας και Ιωαννίνων, όπου έχει επιλεγεί ο δρόμος της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης). Στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα led της Περιφέρειας Ηπείρου περνάνε τρεις μεγάλες εταιρίες: Intrakat-Omexom-VE, TEΡΝΑ-Fotagonled και Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back