Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σύσκεψη για τις εξώσεις προσφύγων

Εικόνα του άρθρου Σύσκεψη για τις εξώσεις προσφύγων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2020, 10:26
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι εργαζόμενοι-ες σε ΜΚΟ στα Γιάννενα, καλούν σε ανοιχτή συζήτηση την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 19.00, στο Εργατικό Κέντρο, με αφορμή τις εξώσεις των προσφύγων.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τον περασμένο Νοέμβριο, με το 4636/19, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες υποχρεούνται μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών από την από την επίδοση της απόφασης ασύλου να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου.

«Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουνίου η κυβέρνηση αποφασίζει την (επι της ουσίας) έξωση 11.237 ανθρώπων από τους χώρους διαμονής τους. Η αιτιολογία αυτής της απόφασης είναι ‘αδυναμία του Δημοσίου να προσφέρει στέγαση και επιδόματα’ και επίσης η αποσυμφόρηση των στρατοπέδων στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση ελέγχεται σε αρκετά σημεία της πολιτικής της για τους πρόσφυγες, αλλά ειδικά στο χρηματικό, έχει συλληφθεί να χρησιμοποιεί δικαιολογίες που δεν ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «τα προγράμματα φιλοξενίας χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από κονδύλια της ΕΕ και όχι από το ελληνικό Δημόσιο».

Επίσης, αναφέρουν ότι για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα των νησιών «δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στον δρόμο, ειδικά σε μια χώρα που, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν σπαταληθεί τρομακτικά ποσά για το προσφυγικό με μεγάλο μέρος τους να έχει καταλήξει σε διάφορες τσέπες, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν όντως να είχαν βοηθήσει τους ανθρώπους που σήμερα κοιμούνται στις λάσπες της Μόριας να ζουν σε καλύτερες συνθήκες».

Από την 1η Ιουνίου έχει διακοπεί η οικονομική και κοινωνική βοήθεια, η υπηρεσία Ασύλου παραμένει υποστελεχωμένη και σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «τα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιούνται αδιαφανώς για συρματοπλέγματα και κλειστές φυλακές ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενταξιακή πολιτική που να στηρίζει τους πρόσφυγες να αρχίσουν μια νέα ζωή».

Οι εργαζόμενοι-ες καλούν σε «αντίσταση στις εξώσεις», σε διαμονή για όλους τους αιτούντες άσυλο με αξιοπρεπείς συνθήκες-όχι σε κλειστά κέντρα κράτησης, πρόβαση σε υγεία, παιδεία, εργασία, εφαρμογή πολιτικών ένταξης στην τοπική κοινωνία κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος Παπαθανασίου
Δυσκολευομαι και γω να πληρώσω ενοίκιο που μπορώ να έρθω να μου νοικιασετε σπιτι? Έμαθα οτι πληρώνετε ρευμα, κινητό, νερό, ιντερνετ και μηνιαίο επίδομα ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας απο φίλο μου Πακιστανό που δουλευαμε μαζί ,πρέπει να κάνω ξεχωριστή αιτηση γι'αυτά? Ήμαστε 5 άτομα οικογένεια, θα πάρουμε τριάρι ή μπορειτε και μεγαλύτερο? παρακαλώ απαντήστε με τηλεφωνο επικοινωνίας. με εκτίμηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back