ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Ένα κοινωνικό τείχος απέναντι στο τείχος της ντροπής

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Ένα κοινωνικό τείχος απέναντι στο τείχος της ντροπής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2022, 16:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αντίθεσή του στη μετατροπή της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά σε ένα κλειστό κέντρο συγκέντρωσης ανθρώπων εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Π.Σ.) Ιωαννίνων.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται λόγω της ανέγερσης φράχτη, περιμετρικά της δομής από το υπουργείο Μετανάστευσης και Aσύλου –ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη- και του σχεδιασμού της διοίκησης της δομής να επιτρέπει την έξοδο-είσοδο τις ώρες 07:00 έως 19:00. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κάνει προφανώς λόγο για τη δημιουργία ενός γκέτου.

Προσθέτει δε ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν προσβολή στην αξιοπρέπεια των προσφύγων και στη συλλογική πολιτισμική ταυτότητα του τόπου. «Η τοπική κοινωνία έχει δείξει και δείχνει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι  ακραίες πρακτικές της κυβέρνησης είναι αντίθετες με την κουλτούρα φιλοξενίας και την έμπρακτη στάση ανθρωπιάς που έχει επιδείξει ο λαός μας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

«Ο σχεδιασμός για τη μετατροπή των ανοιχτών δομών φιλοξενίας σε κλειστά κέντρα περιορισμού των προσφύγων, εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης η οποία έχει ως βασικούς της πυλώνες το δόγμα της δήθεν ‘τάξης και ασφάλειας’ ενισχύοντας ξενοφοβικά  ένστικτα αλλά και το οικονομικό δόγμα του ‘business as usual’ για τα ‘δικά μας παιδιά’ καθώς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και συμβασιούχοι εργαζόμενοι από την τοπική κοινωνία, που μέχρι σήμερα διαχειρίστηκαν με επιτυχία τις δομές και στήριξαν τους πρόσφυγες, αντικαθίστανται από εργολαβικές εταιρείες» επισημαίνεται.  

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καλεί δε τις αυτοδιοικητικές αρχές, τους πολίτες, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τις επαγγελματικές οργανώσεις της πόλης να ορθώσουν ένα αποφασιστικό και μεγάλο «κοινωνικό τείχος»  απέναντι στην κατασκευή του τείχους της ντροπής και του διαχωρισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι να υπάρξει, ιδιαίτερα στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός ασύλου με υποχρεωτική αναλογική κατανομή, μέσω μετεγκαταστάσεων αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τις χώρες εισόδου στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back