Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βομβαρδίζουν το Ιντλίμπ

Εικόνα του άρθρου Συρία: Βομβαρδίζουν το Ιντλίμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2018, 13:10
ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων έπληξαν θέσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα σύμφωνα με μια ΜΚΟ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν στον τελευταίο μεγάλο προμαχώνα των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Παράλληλα, βομβαρδισμοί των ανταρτών σε μια γειτονική επαρχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άμαχους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα η Τουρκία προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει άπραγη αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος συγκεντρώνουν δυνάμεις στα όρια της Ιντλίμπ, τη βόρεια επαρχία που γειτονεύει με την Τουρκία και επιδιώκουν να ανακαταλάβουν, ενώ διεξήγαγαν τις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην περιοχή, καθώς η αεροπορία της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, διεξήγαγε σποραδικά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Τα ρωσικά πλήγματα στοχοθέτησαν την Παρασκευή θέσεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που εγκαθίδρυσε ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, αλλά και της Αχράρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επλήγησαν στόχοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, κοντά στην κοινότητα Χομπάιτ, όχι μακριά από τη γραμμή οροθεσίας των περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και των τομέων που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, εξήγησε η ΜΚΟ.

Στη Χάμα, σκοτώθηκαν 10 άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, και τραυματίστηκαν άλλοι 20 σε ξαφνικό βομβαρδισμό των τζιχαντιστών με πυροβόλα στην πόλη Μαχάρντα, στην επαρχία Χάμα, όπου κατοικούν πολλοί χριστιανοί μειονοτικοί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ και το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα μείνει άπραγη, ούτε απλά «θα παρακολουθεί», ούτε «θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιγνίδι», αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε να ευνοηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης της Συρίας, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν έκρινε ότι εάν η Δαμασκός, η Μόσχα και η Τεχεράνη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που θα αψηφούν την προστασία των ζωών των αμάχων απλά θα βοηθήσουν «τους τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters. Φωτογραφία: Γενικά άποψη του Ιντλίμπ. Πηγή: The intercept

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back