Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεχές ωράριο: Ιωάννινα όπως… Αθήνα

Εικόνα του άρθρου Συνεχές ωράριο: Ιωάννινα όπως… Αθήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2021, 15:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μικρό χάος έφερε το πρωί της Δευτέρας, η απόφαση της κυβέρνησης για συνεχές 11ωρο στο λιανεμπόριο.

Πρώτον, γιατί αρκετοί καταστηματάρχες δεν ήξεραν αν το ωράριο είναι υποχρεωτικά συνεχές ή όχι. Ζήτησαν πληροφορίες σχετικά, καθώς τυπικά, ένα ωράριο καθορίζεται με απόφαση Εμπορικού Συλλόγου.

Ωστόσο, το τελευταίο ΦΕΚ είναι σαφές: «Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00».

Διαβάστε ακόμη: Διευκρινίσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για το ωράριο

Κοινώς, η έναρξη λειτουργίας είναι υποχρεωτική στις 10 το πρωί και κατόπιν, μέχρι τις 21.00, οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν κατά το δοκούν.

Το κάπως ασύμβατο, πέραν της προφανούς παραβίασης των ισχυόντων για τον χρόνο εργασίας, τον οποίο η κυβέρνηση καταστρατηγεί για ακόμα μια φορά, είναι ότι το κριτήριο του μέτρου δεν ισχύει για όλες τις περιοχές, όπου το μέτρο επιβάλλεται.

Η αιτιολόγηση είναι η «αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάτι τέτοιο έχει εφαρμογή στην Αθήνα ή και τη Θεσσαλονίκη, όχι όμως και στα Ιωάννινα, όπου τα μέσα είναι συγκεκριμένα και ελλιπή γενικά. Το νόημα θα ήταν πιο σαφές εάν πύκνωναν τα δρομολόγια προς Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Επίσης, αρκετά καταστήματα συνδυάζουν λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο και το δεύτερο συνήθως προϋποθέτει έναρξη λειτουργίας από πολύ νωρίς.

ΣΧΟΛΙΑ
κοκκικοφασιστακι
Καταρχάς δεν είναι ούτε προφανές, ούτε υπάρχει κάποια παραβίαση κανονισμών σχετικών με την εργασία. Α. Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά οτι μπορεί ο εργοδότης να κρατάει με το ζόρι κάποιον στη δουλεια, ούτε επίσης να μην τον πληρώνει για τον εξτρα χρόνο αν θέλει ο υπάλληλος να δουλέψει. Β. Αν υπάρχει κάποια ένσταση είναι περι αθέμιτου ανταγωνισμού. Αλλά κ πάλι προσκρούει στις γενικές αρχές περι ασφάλειας της υγείας των πολιτών. Γ. Δεν θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει όλες τις επιχειρήσεις να ειναι ανοιχτές για αυτό το διαστημα καθώς θα τις υποχρέωνε σε εξτρα οικονομικό κόστος που θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να το εξετάσει και να αποφασίσει άν είναι διατεθειμένη να το καλύψει. Δεν περιφέρεται ο κόσμος αυτός μόνο γύρω από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του οικονομικού κύκλου. Η ευημερία τους, όπως κ των επιχειρήσεων αλληλεξαρτιόνται. Όταν τοποθετούμαστε για οικονομικά θέματα να παρουσιάζουμε σφαιρικά το θέμα, όχι με κόκκινα γυαλιά ή κομματικά. ευχαριστώ
κόκκινοΜπασιστάκι
Εδώ πρέπει να τονίσουμε το εξής αγαπητέ κύριε. Ο εκάστοτε σύλλογος πρέπει να έχει διοικητική αυτοτέλεια σε τέτοια ζητήματα. Ειδάλλως, η ύπαρξη του περιορίζεται στο να κόβει κάποια πίτα ετησίως. Α. Τώρα για το αν κρατάει κάποιος εργοδότης με το ζόρι τον εργαζόμενο ή όχι, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και πιθανότατα προσκρούει σε άγνοια σας για το πως λειτουργεί η αγορά, δεδομένου ότι ούτε έλεγχοι γίνονται για την εργασία πέραν του δηλωθέντος ωραρίου, ούτε για το κατά πόσο ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος. Η εργασία πέραν του ωραρίου είναι κάτι που νομοθετήθηκε φέτος και ο κόσμος της εργασίας διαφωνεί στη συντριπτική του πλειοψηφία. Β. Αυτό το οποίο αναφέρετε για τις γενικές αρχές περί ασφάλειας της υγείας των πολιτών αποτελεί ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά θα άξιζε να το πιάσουμε συνολικά και όχι a la carte (βλέπε πρωτίστως ΜΜΜ, σχολικές αίθουσες για αρχή). Η λέξη "μόνο" στην τελευταία παράγραφο σας δείχνει ότι υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με το γύρω από ποια μερίδα περιφέρεται ο κόσμος που νομοθετεί. Για την τελευταία σας φράση, μπορώ να πω ότι είτε έχετε άγνοια γενική των πραγμάτων, είτε υπερασπίζεστε την κυβερνητική πολιτική & ως εκ τούτου σας επιστρέφονται ρέστα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back