ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνάντηση τη Δευτέρα για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου Συνάντηση τη Δευτέρα για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2023, 15:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της κατάργησης των νομικών προσώπων των ΟΤΑ προβληματίζει ιδιαίτερα και στα Γιάννενα.

Την προσεχή Δευτέρα θα γίνει συνάντηση των δημάρχων, απερχόμενου και εκλεγμένου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, απαντώντας σήμερα (27/10) σε δημοσιογραφική ερώτηση, τόνισε ότι το θέμα προβληματίζει έντονα τη δημοτική αρχή, αλλά και ότι είναι θέμα και της νέας δημοτικής αρχής.

Θα επιδιώξει «κοινό βηματισμό» και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να προκαταβάλλει όμως το σώμα.

«Υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις και διαφορετικές απόψεις» τόνισε.

Όντως, αυτό έχει εκφραστεί και σε δημόσιες θέσεις που έχουν πάρει όργανα, όπως η διοίκηση (όχι όλοι οι εργαζόμενοι με απόφαση συλλόγου) του Δημοτικού Ωδείου και ο σύλλογος Διοικητικών του Πνευματικού Κέντρου.

Για να αποτραπεί η κατάργηση των νομικών προσώπων, χρειάζεται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με προθεσμία μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Οι ιδιαιτερότητες, ειδικά των νομικών προσώπων στον Δήμο Ιωαννιτών, είναι μεγάλες. Καταρχάς, ο νόμος δεν εξασφαλίζει την ομαλή μετακίνηση των εργαζόμενων ή κατ’ ανάγκη καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους-ες που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως οι οικονομικές καταστάσεις (ειδικά του Πνευματικού Κέντρου) και τέλος, ο ρόλος τους και πώς θα μπορούν (ή όχι…) να τον υπηρετήσουν στο νέο καθεστώς.

Επίσης, ανοιχτό είναι το θέμα των σχολικών επιτροπών. Ο νόμος προβλέπει κατάργηση, αλλά στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών υπάρχει δυνατότητα διατήρησής τους (ή συγχώνευσης σε μια), καθώς ο Δήμος αριθμεί πάνω από 100 σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση έφερε το νόμο σε εντελώς ακατάλληλο χρονικό σημείο, δύο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, προκαταβάλλοντας δημοτικές αρχές, απερχόμενες και εκλεγμένες.

Μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων των Ιωαννίνων για το νόμο, εδώ: Νέος νόμος για τους ΟΤΑ-οι παρατάξεις παίρνουν θέση

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back