Όσο πλησιάζει η 15η Νοεμβρίου, προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους Δήμους να αιτιολογήσουν ποια νομικά πρόσωπα θέλουν να κρατήσουν αυτόνομα και να μην καταργηθούν-απορροφηθούν στους ΟΤΑ, η ανησυχία μεγαλώνει.
Οι εργαζόμενοι-ες της Διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών, με ανακοίνωσή τους, παραθέτουν μερικούς λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι το Πνευματικό Κέντρο πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Καταρχάς, αναφέρουν ότι ο οργανισμός έχει 161 εργαζόμενους-ες σε όλες τις δομές τους. Τονίζει ότι διοργανώνει κάθε χρόνο, πλήθος εκδηλώσεων, καθώς και ότι διαθέτει οικονομική και διοικητική υπηρεσία, που «λειτουργούν με βάση τους κανόνες χρηστής οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας που προβλέπονται στις ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις και στην κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων».
Σημειώνει επίσης μερικά ενδιαφέροντα:
Σε σχέση με την ανακοίνωση της διοίκησης των εργαζόμενων στο Δημοτικό Ωδείο, με την οποία η διοίκηση του συλλόγου έπαιρνε θέση υπέρ της συγχώνευσης, οι εργαζόμενοι-ες του ΠΚΔΙ αναφέρουν ότι δεν αμφισβητούν τον «σπουδαίο ρόλο που έχει το Ωδείο και τα Μουσικά Σύνολα και φυσικά και τα υπόλοιπα τμήματα της Επιχείρησης (Σχολή Χορού, Τμήμα παραδοσιακών χορών, Εικαστικό Εργαστήρι, ΚΔΑΠ), τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα, όσο και από εκπαιδευτικής άποψης» αλλά και ότι ο «σύλλογος των Μουσικών δεν μπορεί να διατείνεται ότι το Ωδείο στηρίζει την επιχείρηση, καθώς τα έσοδά τους είναι υποπολλαπλάσια των εξόδων τους».
Σημειώνεται ότι σήμερα 24 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την αρχική ανακοίνωση, η διοίκηση του συλλόγου του Ωδείου ανασκεύασε μερικώς, λέγοντας ότι «θα διεκδικήσουμε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για τους δεκάδες εργαζόμενους» και όχι «θα δημιουργηθούν οργανικές θέσεις…» που δεν ισχύει από μόνο του.
Ο σύλλογος του ΚΕΕΠΝΑΔΙ σημειώνει ότι ο νόμος προβλέπει πως το προσωπικό θα μεταφερθεί στον Δήμο με την ίδια σχέση εργασίας ή έργου. Αυτόματα όμως, αυτή η συνθήκη προκαλεί ζήτημα σε σχολές μαθητείας για τους μη αορίστου χρόνου εργαζόμενους-ες και θα πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι, καθώς και οι απολαβές τους.
Οι εργαζόμενοι του Πνευματικού επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει ψηφιακό οργανόγραμμα στην επιχείρηση. «Αντίθετα ο Δήμος, εδώ και χρόνια δεν έχει καταφέρει να φτιάξει οργανόγραμμα με τις υφιστάμενες υπηρεσίες του και δομές» αναφέρει και θεωρεί ότι «αυτό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, όταν στους υπάρχοντες υπαλλήλους, προστεθούν και οι 161 υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου».
Επίσης, τονίζουν ότι η διαδικασία μετάβασης ενδέχεται να είναι χρονοβόρα και επίπονη, καθώς υπάρχουν αρκετά «γκρίζα» σημεία που πρέπει να διευκρινίσει το Υπουργείο Εσωτερικών. «Η κατάργηση και η μεταφορά στον Δήμο Ιωαννιτών σε μια νύχτα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και του Δήμου, κάποια από τα οποία ίσως να μη λυθούν ποτέ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ένα επιπλέον ζήτημα που είναι επίσης ανοιχτό, είναι τι θα γίνει με τα οικονομικά ανοίγματα του Πνευματικού Κέντρου, σε περίπτωση συγχώνευσής του με τον Δήμο Ιωαννιτών.
Τέλος, οι εργαζόμενοι-ες παραπέμπουν στη θέση της δημοτικής αρχής, όπως αυτή είχε διατυπωθεί στην κοινή ερώτηση που είχε θέσει προεκλογικά στις παρατάξεις ο Τύπος Ιωαννίνων για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. Εκεί, η παράταξη είχε ταχθεί κατά μιας τέτοιας αλλαγής, ειδικά σε μεγάλους Δήμους.
«Εν κατακλείδι, η οριζόντια κατάργηση και η λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων πιστεύουμε πως θα είναι προβληματική στην πορεία της και καλό θα είναι ο Δήμος Ιωαννιτών να λάβει υπόψη πριν προχωρήσει σε κάποια απόφαση τα κριτήρια βιωσιμότητας, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης στην πόλη μας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι-ες, καταλήγοντας ότι «για τις αδυναμίες και τα προβλήματα που σαφώς εντοπίζονται, πρέπει να υπάρξει γενναία πολιτική βούληση, ειλικρίνεια και συνεργασία».