ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα συνεχίσουν να υπάρχουν το Πνευματικό, το Ωδείο, ο ΟΚΠΑΠΑ;

Εικόνα του άρθρου Θα συνεχίσουν να υπάρχουν το Πνευματικό, το Ωδείο, ο ΟΚΠΑΠΑ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2023, 22:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών; Ο νέος νόμος που η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εσωτερικών, δεν περίμενε καν να τελειώσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές (πέρασε στις 6 Οκτωβρίου), έρχεται στην πιο ακατάλληλη δυνατή χρονική συγκυρία.

Πρώτον, γιατί ήρθε πριν τις εκλογές.

Δεύτερον, γιατί απαιτεί ουσιαστικά από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές να αποφασίσουν το μέλλον των νομικών προσώπων, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Τι προβλέπει όμως ο νόμος 5056/2023;

Προβλέπει δύο ειδών διατάξεις λειτουργίας διοικητικών οργάνων και των ΝΠΔΔ και κοινωφελών επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταρχάς πέντε νομικά πρόσωπα: Το Σπήλαιο Περάματος, τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ), τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ), καθώς και τις Σχολικές Επιτροπές.

Επιπλέον, έχει άλλες πέντε δημοτικές επιχειρήσεις: Την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης (το Πνευματικό Κέντρο δηλαδή), το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, τη Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ), τη ΔΕΥΑΙ και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, από τις 29 Ιουνίου του 2024 καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές. Κατόπιν, οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από το δημοτικό συμβούλιο ή από κάποια επιτροπή του. Προβλέπεται μια εξαίρεση για σχολικές επιτροπές Δήμων στους οποίους λειτουργούν περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Ο αριθμός των σχολικών μονάδων στα όρια ευθύνης του Δήμου Ιωαννίνων, επιτρέπει τη διατήρηση, αν όχι δύο (πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας) τότε μιας.

Για τις δημοτικές επιχειρήσεις, τα πράγματα έχουν ως εξής: Καταρχάς, ο νόμος εξαιρεί τα ΔΗΠΕΘΕ (και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία, που εδώ, δεν έχουμε). Επίσης, δεν θίγονται τα δημοτικά ιδρύματα και οι σύνδεσμοι Δήμων.

Θίγεται όμως τον ΟΚΠΑΠΑ, καθώς η εφαρμοστική εγκύκλιος που έχει φτάσει ήδη στους ΟΤΑ, ορίζει πως καταργούνται τα ΝΠΔΔ που ιδρύθηκαν με βάση συγκεκριμένα άρθρα του νόμου του 2006.

Θίγει επίσης το Πνευματικό Κέντρο, καθώς με το άρθρο 29 καταργούνται οι δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις. Στην ίδια κατηγορία είναι και η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, με ερωτηματικό για το Δημοτικό Ραδιόφωνο κ.α.

Η εγκύκλιος αφήνει πάντως ένα ορθάνοιχτο παράθυρο διατήρησης των ΝΠΔΔ και κοινωφελών επιχειρήσεων: με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, αρκεί να καταθέσει σχετική αίτηση το δημοτικό συμβούλιο (μέχρι 15 Νοεμβρίου όπως προαναφέρθηκε), η οποία θα περιλαμβάνει «τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ως προς τη διαπίστωση της πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης (άσκηση δραστηριότητας του νομικού προσώπου με εξειδικευμένο  αντικείμενο, αξιοσημείωτη/μακρόχρονη απόδοση έργου και ευρύτερη αναγνώριση)».

Θεωρητικά, τους συγκεκριμένους όρους, τους πληρούν οι επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών. Πολύ θεωρητικά όμως, όπως πολύ γενικά είναι και τα κριτήρια που τίθενται.

Επί του πρακτέου, αυτή τη στιγμή απαιτείται συνεργασία των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Την αίτηση θα πρέπει να την κάνει η απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία υπηρετεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεδομένων των διαμορφωμένων δυνάμεων από τις προηγούμενες εκλογές, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αίτημα που να πληροί τις προϋποθέσεις που βάζει το υπουργείο. 

Οι δομές του Δήμου Ιωαννιτών είναι απαραίτητες. Ο ΟΚΠΑΠΑ συντονίζει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, το οποίο «κράτησε» την κοινωνική συνοχή όταν το κράτος «απείχε» επί μνημονιακών ετών (και εν πολλοίς, συνεχίζει…), το Δημοτικό Ωδείο δίνει αναγνωρισμένα πτυχία, το Πνευματικό Κέντρο είναι μια τεράστια δομή που θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά το αντικείμενο που διαχειρίζεται, τον πολιτισμό, αντί να αναλώνεται στο business as usual και την «οικονομία κλίμακας».

Όπως δηλαδή επιχειρεί και η υπουργός Εσωτερικών, με αυτή τη ρύθμιση….

ΣΧΟΛΙΑ
Βίκυ
Καταργούνται τα ν.π.δ.δ. που λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 239 έως 242 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114). Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο, τριών Δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 245 του Κώδικα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back