Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση για την πρωτοβάθμια παραγωγή

Εικόνα του άρθρου Συνάντηση για την πρωτοβάθμια παραγωγή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2019, 16:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις έγιναν σε Γιάννενα και Πρέβεζα, με διοργανώτρια την Περιφέρεια Ηπείρου, για την ευρύτερη διάδοση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και την παραγωγή νέων προϊόντων τυριού και κρέατος , τις 5 και 6 Νοεμβρίου. Οι εκδηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο του έργου MeDInno.

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις του έργου και οργανώθηκαν παράλληλες ομάδες εστίασης με θέμα τον καθορισμό των απαιτήσεων νέων τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος στην Ήπειρο.

Στις εκδηλώσεις παραυρέθηκαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, κτηνοτρόφων, τυροκόμων καθώς και φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση.

Στα Γιάννενα ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απεύθυνε χαιρετισμό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανάγκη ενδυνάμωσης των παραγωγών μέσω έργων υποδομών, κυρίως του οδικού δικτύου, αξιοποίησης ευκαιριών της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, παραγωγής ποιοτικού κρέατος, και δημιουργίας αγοράς παραγωγών. Στη συνέχεια ο Γιάννης Δεκόλης, πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και την ανάγκη δημιουργίας νέων τοπικών προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τον τουρισμό.

Η Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων   αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της παραδοσιακής κουλτούρας της τυροκομίας με σύγχρονες τεχνικές, και τη συσχέτισή της με τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία.

Τέλος, ο Τάσος Τσίνας, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να επαναφέρουμε τις παραδοσιακές διαδικασίες τυροκόμησης ώστε να γίνει αναβίωση παλιών συνταγών και προϊόντων και τόνισε τα πλεονεκτήματά της εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων μέσω του φορητού τυροκομείου που θα αποκτηθεί στα πλαίσια του έργου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση τυριών από τους σπουδαστές της της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων .

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back