ΓΙΑΝΝΕΝΑ

…συν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Εικόνα του άρθρου …συν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2022, 18:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διοικητικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων… Αυτός είναι ο επίσημος τίτλος της χρήσης που δίνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη. Το κτίριο παραχωρήθηκε στον Δήμο Ιωαννίνων πριν μερικούς μήνες από την ΕΤΑΔ για 20+20 χρόνια, μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Οικονομική Επιτροπή, σε σημερινή της συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη), αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην εξειδίκευση πίστωσης για τη συγκρότηση φακέλου ωρίμανσης του έργου. Σε ανακοίνωσή του, το Δημαρχείο επικαλείται και τη σύσκεψη με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των παρατάξεων που έγινε πριν από λίγες. Μια σύσκεψη από την οποία προέκυψε, σύμφωνα με ανακοίνωση πάντα του Δημαρχείου, ότι η δημοτική αρχή έχει «μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση».

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν ήταν και πολύ υποστηρίκτρια όλο αυτό το χρονικό διάστημα του δημόσιου διαλόγου ή του διαλόγου εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου. Σύμφωνα με την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ, στο εν λόγω κτίριο ο Δήμος μπορεί να στεγάσει δημοτικές του υπηρεσίες ή να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς.

Είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή επιμένει στις απόψεις της.

Παραπέμπει δε την όλη υπόθεση, κι ενώ ο διάλογος με τις παρατάξεις υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, στο «πλήρες περιεχόμενο του φακέλου (σ.σ. που θα ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη) που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο με τις δημοτικές παρατάξεις όσο και με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής και κυρίως με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο θα έχει διακριτό ρόλο».

Ο φάκελος, όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση, είναι απαραίτητος «ώστε να ακολουθήσει η αναζήτηση χρηματοδοτικής πηγής για την ανακατασκευή και την επανάχρηση ενός ιστορικού κτιρίου των Ιωαννίνων».

«Σήμερα είμαστε και σε μία νέα αφετηρία. Ξεκινούμε την προσπάθεια για να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο μέσω της αναγέννησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου. Είμαστε βέβαιοι ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την χρηματοδότηση κι αυτού του έργου. Η πόλη χρειάζεται ένα διοικητικό κέντρο που θα απαντά στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες, θα παρέχει υπηρεσίες στον πολίτη και θα βάζει τέλος στον κατακερματισμό των υπηρεσιών και τη διάθεση σημαντικών πόρων για μισθώματα. Παράλληλα θα διαθέτει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ανοιχτή στην πόλη και τους φορείς. Εργαζόμαστε με συνέπεια και προχωρούμε» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ.

Με τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. να είναι ασφυκτικά, ο Δήμος Ιωαννιτών εκτιμάται ότι θα αναζητήσει κονδύλια αλλού, αν και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που υπάρχουν, είναι πολύ περιορισμένες.

Εκ των πραγμάτων η κριτική από την αντιπολίτευση δεν λείπει, με την παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη να υπενθυμίζει τη θέση της περί «τετελεσμένων και προειλημμένων αποφάσεων». Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι απαξιώνει κάθε φορέα που θα ήταν δυνατόν να καταθέσει μία αξιόπιστη και τεκμηριωμένη πρόταση, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους τους Δήμου, οι οποίοι, όπως αναφέρει, είναι σε θέση να καταθέσουν πρόταση.

Εκτιμά τέλος ότι η «’αξιοποίηση’ από το αρχείο της πολεοδομίας της οικοδομικής άδειας 140/2004, που αφορούσε τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της τότε κρατικής Περιφέρειας Ηπείρου (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση), δεν αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του θέματος».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όλο το κτιριακό συγκρότημα παραχωρήθηκε στην τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής στο πίσω κτίριο όπου και μεταφέρθηκαν υπηρεσίες, ενώ στο μπροστινό κτίριο έγιναν μόνο κάποιες αρχικές εργασίες, οι οποίες στη συνέχεια διακόπηκαν.

H παράταξη του Θωμά Μπέγκα αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί. Οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν εκπρόσωπο στην Οικονομική Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back